Halloumi Tikka Masala

Introduktion och förberedelse

Min variant på Halloumi Tikka Masala med salt grillad eller stekt halloumi i krämig Tikka Masala sås.

En mild engelsk/indisk gryta som har lite sting av röd chili men blir fyllig av lök som steks mjuk länge, kryddig currypasta och tomat samt krämig med lite grädde och yoghurt.

Istället för halloumi kan du ta svensk grillost, stekost eller eldost.

Till fyra portioner har jag räknat 1,5 halloumi-ostar. Tips är att skära upp två halloumi-ostar och gärna grilla en portion extra att ha en annan dag - kanske det går åt ändå om ni är hungriga. Eller frys in den halva som blir över.

Man kan också laga med quornbitar, tzayspett, laxfilé, kycklingfilé, lammfilé eller paneer ost.

Du kan köpa färdig Tikka Masala currypasta eller göra egen som jag gjorde i nedan recept. Köper du färdig går receptet snabbare att laga.

Du behöver en stavmixer eller annan mixer att mixa currypastan om du gör egen sådan.

Istället för färsk koriander kan du ta i 2-3 msk frysta hackad koriander i såsen.

Använder du träspett och grillar på utegrill så lägg dem gärna i blöt någon halvtimme innan så de inte brinner upp.

Kan förberedas dagen innan

Denna rätt blir extra god och smakerna kommer fram mera om du gör currypastan själv samt marinerar halloumin och lagar såsen dagen innan och har kallt i kylen. Nästa dag kan du steka eller grilla osten och värma på såsen och vända ner osten samt garnera till servering.

Serveringsförslag

Gott med basmatiris eller indiskt ris, sås med yoghurt och mango chutney. Köpt eller hembakt naan-bröd passar också till.

Jag garnerade med tärnad röd paprika, halverade cocktailtomater, hackad färsk koriander och rostad lök.

Halloumi Tikka Masala med tillbehör
Halloumi Tikka Masala kan du servera med basmatiris färgat med gurkmeja, rostad lök, färsk koriander, färsk tärnad paprika, halverade cocktailtomater, mango chutney och sås av naturell yoghurt.

4 portioner Halloumi Tikka Masala

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumi, 1,5 ostar
  • 2 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossad tomater
  • 1 röd paprika
  • 8 cocktailtomater
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 dl grädde
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 3 msk mango chutney
  • 4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • CURRYPASTA TIKKA MASALA: 5 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, ca 65 gram
  • 1 röd spansk chili eller valfri röd färsk chili
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk solrosolja

Tillagning

  1. CURRYPASTA TIKKA MASALA: Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg i en smal hög skål.
  2. Skala och hacka ingefäran i grova bitar. Tillsätt den.
  3. Skölj chili, skär bort fästet och strimla den samt tillsätt den.
  4. Tillsätt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, garam masala, kardemumma samt vatten och olja.
  5. Mixa till en slät currypasta. Förvaras i kylen.
  6. HALLOUMI TIKKA MASALA: Skär eller dela isär halloumi i två delar. Skär varje halva i förslagsvis 4 stora kuber likt tärningar. Blanda dem försiktigt i en skål med tre msk Tikka Masala currypasta. Täck över och ställ i kylen medan du lagar såsen.
  7. TIKKA MASALA SÅS: Skala och hacka löken.
  8. Stek löken utan att ta färg i en msk smör och olja i en stekgryta, gryta eller gjutjärnsgryta med lock på låg värme i 30 minuter.
  9. Tillsätt currypasta - ca 6-8 msk - och tomatpuré. Höj värmen och fräs runt någon minut.
  10. Tillsätt krossade tomater, grädde och yoghurt. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar. Låt stå på låg värme med lock.
  11. Skölj och tärna paprika, skölj och dela cocktailtomater samt hacka färsk koriander grovt. Blanda i en skål till garnering.
  12. Trä och fördela försiktigt osten på spett.
  13. Du kan grilla, ugnssteka eller steka halloumin i stekpanna eller grillpanna. Tänd grillen om du vill grilla ute eller sätt ugnen på max värme. Grilla eller stek spetten runt om så de får fin färg några minuter på varje sida.
  14. SERVERING: Vänd i en del och strö över garneringen med paprika, tomater och färsk koriander samt den tillagad halloumiosten.
  15. Servera med valfria tillbehör som förslagsvis basmatiris, rostad lök, mango chutney, en skål med naturell yoghurt samt naan-bröd.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 524 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.