Indisk currypasta
Indisk currypasta eller curryblandning. En blöt indisk kryddblandning eller kryddpasta.
Gör din egen currypasta.
Du behöver en mortel eller kaffebönsmixer samt en matberedare (eller en mycket stor mortel att finfördela currypastan i).
Du hittar ingredienser i en välsorterad asiatisk butik.
Samma curryblandning som till torr curry men här tillsätts färsk chili, gul lök, vitlök, färsk galangal, färsk gurkmeja och tamarind samt vinäger eller citron juice, olja eller ghee (indiskt skirat smör).
Tillagning
- Rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
- Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
- Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
- Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
- Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
- Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
- Mixa landningen till en fin röra några minuter.
- Currypastan håller sig i lufttät burk i kylen minst någon vecka. Kan också frysas till nästa gång om man ex. inte använder all currypasta.
Användning
- Currypastan använder du som grund till indiska grytor - jag hade den till denna kycklingcurry.
- Passar också till linsgrytor, dahl och soppor. Fräs gärna kryddpastan i skirat smör eller olja och tillsätt sedan övriga ingredienser enligt önskat recept.
Varianter
Du kan ersätta ex. färsk gurkmeja med torkad gurkmeja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal