Kyckling Tikka Masala

Introduktion och förberedelse

Kyckling Tikka Masala med kycklingfilé i krämig Tikka Masala sås.

En mild engelsk/indisk gryta som har lite sting av röd chili men blir fyllig av lök som steks mjuk länge, kryddig currypasta och tomat samt krämig med lite grädde och yoghurt.

Du kan köpa färdig Tikka Masala currypasta eller göra egen som jag gjorde i nedan recept. Köper du färdig går receptet snabbare att laga.

Du behöver en stavmixer eller annan mixer att mixa currypastan om du gör egen sådan.

Istället för färsk koriander kan du ta i 2-3 msk frysta hackad koriander i såsen.

Använder du träspett och grillar på utegrill så lägg dem gärna i blöt någon halvtimme innan så de inte brinner upp.

Köp gärna svensk kycklingfilé - majskyckling tycker jag är riktigt god.

Alternativ är att laga med halloumi, laxfilé eller lammkött som också blir mycket gott.

Kan förberedas dagen innan

Denna rätt blir extra god och smakerna kommer fram mera om du gör currypastan själv samt marinerar kycklingen och lagar såsen dagen innan och har kallt i kylen.

Nästa dag kan du steka eller grilla kycklingen och värma på såsen och vända ner kycklingen samt garnera till servering.

Serveringsförslag

Gott med basmatiris eller indiskt ris, sås med yoghurt och mango chutney. Köpt eller hembakt naan-bröd passar också till.

Jag garnerade med tärnad röd paprika, halverade cocktailtomater, hackad färsk koriander och rostad lök.

Kyckling Tikka Masala med tillbehör
Kyckling Tikka Masala kan du servera med basmatiris färgat med gurkmeja, rostad lök, färsk koriander, färsk tärnad paprika, halverade cocktailtomater, mango chutney och sås av naturell yoghurt.

4 portioner kyckling Tikka Masala

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé, 3-4 filéer
  • 2 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossad tomater
  • 1 röd paprika
  • 8 cocktailtomater
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 dl grädde
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 3 msk mango chutney
  • 4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • CURRYPASTA TIKKA MASALA: 5 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, ca 65 gram
  • 1 röd spansk chili eller valfri röd färsk chili
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk solrosolja

Tillagning

  1. CURRYPASTA TIKKA MASALA: Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg i en smal hög skål.
  2. Skala och hacka ingefäran i grova bitar. Tillsätt den.
  3. Skölj chili, skär bort fästet och strimla den samt tillsätt den.
  4. Tillsätt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, garam masala, kardemumma samt vatten och olja.
  5. Mixa till en slät currypasta. Förvaras i kylen.
  6. KYCKLING TIKKA MASALA: Skär kyckling i tärningar på ca 3x3 cm bitar. Blanda kycklingen i en skål med tre msk Tikka Masala currypasta. Täck över och ställ i kylen medan du lagar såsen.
  7. TIKKA MASALA SÅS: Skala och hacka löken.
  8. Stek löken utan att ta färg i en msk smör och olja i en stekgryta, gryta eller gjutjärnsgryta med lock på låg värme i 30 minuter.
  9. Tillsätt currypasta - ca 6-8 msk - och tomatpuré. Höj värmen och fräs runt någon minut.
  10. Tillsätt krossade tomater, grädde och yoghurt. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar. Låt stå på låg värme med lock.
  11. Skölj och tärna paprika, skölj och dela cocktailtomater samt hacka färsk koriander grovt. Blanda i en skål till garnering.
  12. Trä och fördela kycklingen på spett.
  13. Du kan grilla, ugnssteka eller steka kycklingen i stekpanna eller grillpanna. Tänd grillen om du vill grilla ute eller sätt ugnen på max värme. Grilla eller stek spetten runt om så de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla eller stek sedan klart dem på lägre värme ca 7 minuter.
  14. SERVERING: Vänd i en del och strö över garneringen med paprika, tomater och färsk koriander samt dra av och lägg i bitarna med grillad eller stekt kycklingfilé.
  15. Servera med valfria tillbehör som förslagsvis basmatiris, rostad lök, mango chutney, en skål med naturell yoghurt samt naan-bröd.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 530 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.