Friterad Tempeh

Introduktion och förberedelse

Friterad tempeh blir knaprig, saftig och får en god nötig smak.

Tempeh är en vegan fermenterad massa av sojabönor och svampmycel som kan stekas, grillas eller friteras.

Serveringsförslag

Jag hade min tempeh till pokebowl men den passar även till annan bowl, som fajitas, i Bao-bröd, sallad, i tacos, pasta, wrap, till nudlar, ramen, på buffé eller som veganskt och vegetariskt alternativ.

Varianter

Majsolja kan bytas mot frityrolja, solrosolja eller rapsolja.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Nedan använde jag en 1,2 liters kastrull för jag friterade bara till 2 portioner. Då behöver du en hålslev eller pastaslev samt termometer och ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

Friterad tempeh blir mycket knaprig och passar som vegetarisk huvudingrediens i sallader, på buffé och som vegetariskt alternativ.
Friterad tempeh blir mycket knaprig och passar som vegetarisk huvudingrediens i sallader, på buffé och som vegetariskt alternativ.

2 portioner friterad halloumi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram tempeh
  • 0,5 liter majsolja

Tillagning

  1. Häll oljan i en kastrull på ca 1-1,5 liter med lock. Sätt i en termometer. Värm till 180 grader.
  2. Skär tempehn i tärningar, skivor eller stavar.
  3. Fritera gyllenbrun i ca 3,5 minuter.
  4. Ta upp med hålslev eller pastaslev och lägg på en tallrik med hushållspapper.
  5. Servera tempehn nyfriterad.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-07