Svart Bao med grillad tempeh

Introduktion och förberedelse

Svarta Bao bröd fyllda med marinerad och grillad tempeh, såser och grönt. Det går lika bra med ljusa Bao bröd.

Bao är ångade bullar som viks till fickor och fylls till servering.

Jag köpte tempeh på sojabönor men det går bra med annan valfri tempeh som Bärta tempeh på ärtor eller liknande.

Tempehn marinerade jag i sesamolja, hoisinsås, ingefära, vitlök, soja, ketjap manis och grillade sedan.

Serveringsförslag

  • Gott till middag att duka upp som en liten buffé med bao-bröd, grillat tempeh samt tillbehör i skålar som grönsaker, sås och jordnötter.
  • Förutom tempeh fyllde jag Bao-bröden med köpt srirachamajonnäs, hoisinsås och gochujan chilipasta som sås.
  • Som grönt hade jag i färsk koriander, salladslök, gurka samt hackade jordnötter.

Tips

  • Jag köpte färdiga frysta Black Mantou steam buns - Bao från Planet Pride. De är färgade svarta med bläckfiskbläck men smakar som vanliga ljusa bröd. Det går bra med vanliga ljusa Bao buns också. Man kan också baka egna Bao.
  • Du behöver en mambukorg eller liknande att ånga bao - bullarna i. Har du ej det så går det bra att tina och värma dem i mikron någon minut.

Varianter

  • Istället för att grillas kan tempehn stekas eller friteras i tärningar.
  • Vill du laga en variant med kött kan du marinera och grilla fläskkarré på samma vis.
  • Istället för färdig srirachamajonnäs kan du blanda srirachasås med majonnäs. För vegan variant kan du byta srirachamajonnäs mot äggfri majonnäs blandat med srirachasås för vegan dressing.

Fler förslag på fyllning

  • Röd strimlad chili.
  • Sesamfrön.
  • Riven eller strimlad morot, rödkål, kinakål eller spetskål.
  • Kimchi - köp färdig eller gör hemgjord kimchi någon vecka innan.
  • Chilipicklad gurka.

Bao - ångade bröd som bakas som fickor du kan fylla med asiatiska smaker som marinerad grillad tempeh, färsk koriander, såser, jordnötter med mera.
Bao - ångade bröd som bakas som fickor du kan fylla med asiatiska smaker som marinerad grillad tempeh, färsk koriander, såser, jordnötter med mera.

4 portioner svarta Bao med grillad tempeh

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 Bao steam buns - jag tog svarta bröd men ljusa går lika bra
  • 400 gram naturell tempeh som sojabönstempeh, Bärta eller liknande
  • 1 msk finhackad eller riven ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk gochujan chili
  • 4 msk koreansk soja eller ljus soja
  • 2 msk ketjap manis
  • 2 msk hoisinsås
  • TILLBEHÖR: 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander
  • 1 dl hackade jordnötter
  • 3 msk guchujan koreansk chilisås (valfritt)
  • 0,5 dl hoisinsås
  • 4 msk srirachamajonnäs eller äggfri majonnäs blandad med srirachasås

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj, plocka och hacka färsk koriander grovt. Spara stjälkar till marinaden.
  3. Skär tempeh i grova sneda i skivor ca 3 cm tjocka. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära samt vitlök och lägg i en skål eller glasburk. Tillsätt koreansk soja, ketjap manis, hoisinsås, sesamolja, gochujan chili och grovt hackade stjälkar från färsk koriander. Blanda runt. Häll hälften av marinaden med tempehn och blanda runt. Spara resten av marinaden till grillning och servering. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Skölj och skär gurka i skivor. Skölj och strimla salladslök. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Hacka jordnötter grovt och lägg i en skål.
  7. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull som passar till den bambukorg du ska ånga bao - bullarna i. Baobullarna kan även tinas och värmas i mikron en minut på full effekt.
  8. Grilla tempehn väl 5-10 minuter på varje sida. Pensla mot slutet med lite marinad. Lägg upp på ett fat.
  9. SERVERING: Duka upp grönsaker, såser och tempeh.
  10. Strimla upp tempehn i mumsbitar och skeda över resten av marinaden.
  11. Värm de frysta Bao bullarna genom att ånga dem ca 2 minuter eller mikra någon minut.
  12. Fyll Bao bröden med sås, några bitar tempeh och grönt som du önskar.
  13. Jag tog först en msk srirachamajonnäs på den nedre halvan; vidare 0,5 tsk gochujan koreansk chilisås på övre halvan. Sedan fyllde jag med några bitar tempeh på undre halvan; grönsaker som några skivor gurka och salladslök samt hackad färsk koriander. Sist toppade jag med några droppar hoisinsås samt hackade jordnötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 753 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-07