Salsasås
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med krossade tomater, färska tomater, chili, vitlök, lök och gurka.
Tillagning
- Skala och finhacka lök och lägg i en skål. Skölj och tärna tomater fint.
- Skala och pressa i vitlök.
- Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
- Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
- Rör i de krossade tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
- Smaka av salsasåsen med mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
Serveringförslag
- Passar som salsa och dipp till nachos och tortillachips.
- Salsan kan användas som sås till annat också som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling, kött, fisk, grönsaker, till tacos och mexikansk mat.
Varianter
- Annat gott i mexikansk salsasås är hackad färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, rödlök och salladslök.
- Du kan ta enbart krossade tomater eller färska tomater. Eller blanda som jag gjort här.
- En variant är att koka salsasåsen en halvtimme och sedan låta den svalna och kallna till servering - då får den ännu mer och rundare smak. Hacka då i gurkan efter när såsen är kall.
Portionsberäkning
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal