Salsasås

Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.

Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.

Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.

Istället för krossade tomater kan du hacka några färska tomater med eller utan skal. Vill du ha utan skal så får du skära ett kryss i motsatta ändan av blomfästet samt koka dem i 1-2 minuter, skölj kallt, skala sedan av skinnet, klyfta samt kärna ur dem och tärna dem.

5 dl salsasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl krossade tomater
  • 1 chilifrukt som ex. orange eller grön piri piri eller annan chilifrukt efter smak och hetta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 msk röd eller vit vinäger
  • 2 msk socker
  • 3 droppar tabasco att smaka av med

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
  4. Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
  5. Rör i tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
  6. Smaka av salsasåsen med ev. mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer