Salsasås

Introduktion och förberedelse

Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med krossade tomater, färska tomater, chili, vitlök, lök och gurka.

Serveringförslag

  • Passar som salsa och dipp till nachos och tortillachips.
  • Salsan kan användas som sås till annat också som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling, kött, fisk, grönsaker, till tacos och mexikansk mat.

Varianter

  • Annat gott i mexikansk salsasås är hackad färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, rödlök och salladslök.
  • Du kan ta enbart krossade tomater eller färska tomater. Eller blanda som jag gjort här.
  • En variant är att koka salsasåsen en halvtimme och sedan låta den svalna och kallna till servering - då får den ännu mer och rundare smak. Hacka då i gurkan efter när såsen är kall.

Portionsberäkning

5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.

5 dl salsasås, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 250 gram färska tomater (eller en burk till krossade tomater)
  • 1 chilifrukt som ex. orange eller grön piri piri eller annan chilifrukt efter smak och hetta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 msk röd eller vit vinäger
  • 2 msk socker
  • 3 droppar tabasco eller annan het chilisås att smaka av med

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och lägg i en skål. Skölj och tärna tomater fint.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
  4. Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
  5. Rör i de krossade tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
  6. Smaka av salsasåsen med mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
E-mail
Medel: 3.9 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-31