Salsasås

Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med krossade tomater, färska tomater, chili, vitlök, lök och gurka.

5 dl salsasås, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 250 gram färska tomater (eller en burk till krossade tomater)
  • 1 chilifrukt som ex. orange eller grön piri piri eller annan chilifrukt efter smak och hetta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 msk röd eller vit vinäger
  • 2 msk socker
  • 3 droppar tabasco eller annan het chilisås att smaka av med

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och lägg i en skål. Skölj och tärna tomater fint.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
  4. Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
  5. Rör i de krossade tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
  6. Smaka av salsasåsen med mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
En variant på salsasås med färska och krossade tomater samt färsk koriander, persilja och rödlök.
En variant på salsasås med färska och krossade tomater samt färsk koriander, persilja och rödlök.

Serveringförslag

  • Passar som salsa och dipp till nachos och tortillachips.
  • Salsan kan användas som sås till annat också som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling, kött, fisk, grönsaker, till tacos och mexikansk mat.

Varianter

  • Annat gott i mexikansk salsasås är hackad färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, rödlök och salladslök.
  • Du kan ta enbart krossade tomater eller färska tomater. Eller blanda som jag gjort här.
  • En variant är att koka salsasåsen en halvtimme och sedan låta den svalna och kallna till servering - då får den ännu mer och rundare smak. Hacka då i gurkan efter när såsen är kall.

Portionsberäkning

5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.

E-mail
Medel: 3.8 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-31