Salsasås
Introduktion och förberedelse
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med krossade tomater, färska tomater, chili, vitlök, lök och gurka.
Serveringförslag
- Passar som salsa och dipp till nachos och tortillachips.
 - Salsan kan användas som sås till annat också som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling, kött, fisk, grönsaker, till tacos och mexikansk mat.
 
Varianter
- Annat gott i mexikansk salsasås är hackad färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, rödlök och salladslök.
 - Du kan ta enbart krossade tomater eller färska tomater. Eller blanda som jag gjort här.
 - En variant är att koka salsasåsen en halvtimme och sedan låta den svalna och kallna till servering - då får den ännu mer och rundare smak. Hacka då i gurkan efter när såsen är kall.
 
Portionsberäkning
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Tillagning
- Skala och finhacka lök och lägg i en skål. Skölj och tärna tomater fint.
 - Skala och pressa i vitlök.
 - Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
 - Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
 - Rör i de krossade tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
 - Smaka av salsasåsen med mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal