Salsasås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med krossade tomater, färska tomater, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.

Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, rödlök och salladslök.

5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.

Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling, kött, fisk, grönsaker, till tacos och mexikansk mat.

Du kan ta enbart krossade tomater eller färska tomater. Eller blanda som jag gjort här.

En variant är att koka salsasåsen en halvtimme och sedan låta den svalna och kallna till servering - då får den ännu mer och rundare smak. Hacka då i gurkan efter när såsen är kall.

5 dl salsasås, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 250 gram färska tomater (eller en burk till krossade tomater)
  • 1 chilifrukt som ex. orange eller grön piri piri eller annan chilifrukt efter smak och hetta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 msk röd eller vit vinäger
  • 2 msk socker
  • 3 droppar tabasco eller annan het chilisås att smaka av med

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och lägg i en skål. Skölj och tärna tomater fint.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
  4. Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
  5. Rör i de krossade tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
  6. Smaka av salsasåsen med mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.