Färsfylld paprika

Färsfylld paprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Du kan välja spetspaprikor som på bilden eller vanlig paprika. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.

4 portioner färsfylld paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 paprikor, spetspaprikor eller vanliga; röda, gröna eller gula
  • 400 gram köttfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 stora tomater
  • 100 gram fetaost
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar att rosta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Snabb tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 0,5 riven gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka löken. Skala vitlöken.
  3. Fräs köttfärsen i olivoljan i en stor gryta eller stekpanna.
  4. Tillsätt pressad vitlök, hackad lök, oregano, spiskummin, cayenne, salt och peppar. Stek några minuter och rör då och då.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Tillsätt dem till köttfärsröran och stek några minuter till.
  7. Skölj, dela och ta ur kärnorna ur paprikorna. Fästet kan ev. sitta kvar om du vill.
  8. Smula fetaosen och rör i köttfärsröran. Smaka av köttfärsröran med salt, peppar och cayennepeppar.
  9. Fyll och fördela röran i paprikahalvorna.
  10. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i undre delen av ugnen.
  11. Grädda paprikorna i ca 25 minuter.
  12. Förbered tillbehör: Skölj och putsa potatisarna. Dela dem på längden och blanda med olivolja samt salt i en ugnsfast panna eller stor stekpanna. Sätt in i ugnen över paprikan. Låt gå tills de är mjuka ca 20 minuter.
  13. Gör tzatzikin under tiden: Riv gurkan och blanda med pressad vitlök och matyoghurt. Smaka av med lite salt.
  14. Servera paprikorna med den rostade potatisen samt tzatzikin. Lite blandad grönsallad är gott till också.
E-mail
Medel: 2 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer