Färsfylld paprika

Färsfylld paprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Du kan välja spetspaprikor som på bilden eller vanlig paprika. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.

4 portioner färsfylld paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 paprikor, spetspaprikor eller vanliga; röda, gröna eller gula
  • 400 gram köttfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 stora tomater
  • 100 gram fetaost
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar att rosta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Snabb tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 0,5 riven gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka löken. Skala vitlöken.
  3. Fräs köttfärsen i olivoljan i en stor gryta eller stekpanna.
  4. Tillsätt pressad vitlök, hackad lök, oregano, spiskummin, cayenne, salt och peppar. Stek några minuter och rör då och då.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Tillsätt dem till köttfärsröran och stek några minuter till.
  7. Skölj, dela och ta ur kärnorna ur paprikorna. Fästet kan ev. sitta kvar om du vill.
  8. Smula fetaosen och rör i köttfärsröran. Smaka av köttfärsröran med salt, peppar och cayennepeppar.
  9. Fyll och fördela röran i paprikahalvorna.
  10. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i undre delen av ugnen.
  11. Grädda paprikorna i ca 25 minuter.
  12. Förbered tillbehör: Skölj och putsa potatisarna. Dela dem på längden och blanda med olivolja samt salt i en ugnsfast panna eller stor stekpanna. Sätt in i ugnen över paprikan. Låt gå tills de är mjuka ca 20 minuter.
  13. Gör tzatzikin under tiden: Riv gurkan och blanda med pressad vitlök och matyoghurt. Smaka av med lite salt.
  14. Servera paprikorna med den rostade potatisen samt tzatzikin. Lite blandad grönsallad är gott till också.
E-mail
Medel: 2 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer