Hemgjorda gnocchis

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda gnocchis med potatis, vetemjöl och ägg. Blanda ihop till en deg, forma till små kuddar och koka supergoda färska gnocchi.

Serveringsförslag

  • Klassiskt är att servera gnocchi på enket vis som tillbehör likt pasta eller potatis och slunga gnocchin i lite smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
  • Hemlagade gnocchis passar också med någon msk pesto, riven parmesan och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
  • Eller laga till rätter i krämig sås med stekt bacon, pancetta eller fläsk, lök samt skogschampinjoner och tillsätt en skvätt grädde, nymalen svartpeppar och riven parmesan.
  • Vegetarisk variant med svamp eller soltorkade tomater.
  • Kall gnocchi passar istället för pasta i recept likt denna gnocchi- och pastasallad med kyckling.
  • Fler förslag på rätter hittar du på i kategorin för gnocchi.

Förbered med kokt potatis

Koka gärna potatis innan så du har kall potatis redo. Räkna att koka ca 600 gram mjölig potatis till 4 portioner gnocchi.

Med överbliven potatis

Gnocchi är praktiskt att laga om du har kokt kall potatis över - mosa och blanda med ägg och mjöl samt forma till kuddar och koka - vips så har du tillbehör istället för potatis och pasta.

Kan frysas

Gnocchi går utmärkt att frysa in både okokta portionsvis eller kokta när de kallnat.

Gör gärna en stor sats och frys in dem först styckvis på en bricka och lägg sedan över i påsar på 1-4 portioner.

Ta fram och tina upplagda på en bricka eller koka direkt från frysen.

4 portioner hemgjord gnocchi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl mosad kall potatis eller koka ca 600 gram potatis, gärna mjölig sort
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl + 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  15. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  16. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  17. Servera direkt med valfri sås eller som tillbehör.
  18. Du kan också spara gnocchisarna i kylen - skölj dem då kalla först. Blanda dem någon tsk olivolja så de ej klibbar ihop i kylen. När de kallnat kan de även frysas in.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.