Svampstuvning

Ett grundrecept på svampstuvning som funkar till all slags matsvamp. Du kan använda färsk svamp, fryst svamp, svamp på burk eller torkad svamp som du blötlagt en halvtimme. Goda svampar att stuva är vanliga vita champinjoner, skogschampinjon, portabello, kantareller, trattkantareller, Karl-Johan svamp, ostronskivling, shii-take osv. 

Räkna ca 0,7 - 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp - räkna ca 2 dl avrunnen svamp eller en burk på 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken. Torkad svamp lägger du i blöt någon halvtimme innan.- räkna ca 1 dl torkade svamp som kantareller, karl-johan eller trattisar - även här kan spadet användas till stuvningen.

Varianter och tips:

Svampstuvning kan lagas på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning först (då kan reda med ljus maizenaredning för en glutenfri stuvning) och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.

  • Gör du din stuvning tunnar med mer vätska så passar den som ett såsigt tillbehör till det mesta - speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling eller grönskarer. 
  • Gör du din svampstuvning ännu tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.

Variera smaken: 

  • Smaka gärna av svampstuvningen med ljus japansk soja som Kikomman eller något krm kinesisk soja. Annat gott i är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite smulad grönsaksbuljong eller svampbuljong i. Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med. 

Glutenfri stuvning: 

Istället för vetemjöl så kan du helt enkelt koka upp vatten med lite buljongtärning eller mjölk i en kastrull med tjock botten. Tillsätt någon dl grädde. Red med med ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Fräs svampen torr först i en stekpanna, tillsätt en klick smör och rör i stuvningen. Smaka av med salt och peppar samt ev några droppar soja.  

Vegan svampstuvning: 

Byt ut smör mot vegetabiliskt margarin eller rapsolja, mjölk mot ex. sojamjölk eller oatly havremjölk samt grädden mot oatly imat eller sojagrädde. 

4 portioner svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri matsvamp
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller någon msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. lagar du med burksvamp så häll av spadet och spara spadet till stuvningen senare.
  2. Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning - mjölk, vatten och/eller svampspad. Gott är att blanda lite av varje. Smula ner grönsaksbuljong.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Koka stuvningen på medelvärme och rör då och då i minst fem minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  8. Tycker du stuvningen är för tjock så kan du späda med lite mer vätska som vatten, svampspad, mjölk eller grädde. Är stuvningen för lös kan du reda med lite ljus maizenaredning.
  9. Svampstuvningen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor med kvarg eller kesella.

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer