Svampstuvning

Ett grundrecept på svampstuvning som funkar till all slags matsvamp. Du kan använda färsk svamp, fryst svamp, svamp på burk eller torkad svamp som du blötlagt en halvtimme. Goda svampar att stuva är vanliga vita champinjoner, skogschampinjon, portabello, kantareller, trattkantareller, Karl-Johan svamp, ostronskivling, shii-take osv. 

Räkna ca 0,7 - 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp - räkna ca 2 dl avrunnen svamp eller en burk på 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken. Torkad svamp lägger du i blöt någon halvtimme innan.- räkna ca 1 dl torkade svamp som kantareller, karl-johan eller trattisar - även här kan spadet användas till stuvningen.

Varianter och tips:

Svampstuvning kan lagas på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning först (då kan reda med ljus maizenaredning för en glutenfri stuvning) och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.

  • Gör du din stuvning tunnar med mer vätska så passar den som ett såsigt tillbehör till det mesta - speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling eller grönskarer. 
  • Gör du din svampstuvning ännu tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.

Variera smaken: 

  • Smaka gärna av svampstuvningen med ljus japansk soja som Kikomman eller något krm kinesisk soja. Annat gott i är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite smulad grönsaksbuljong eller svampbuljong i. Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med. 

Glutenfri stuvning: 

Istället för vetemjöl så kan du helt enkelt koka upp vatten med lite buljongtärning eller mjölk i en kastrull med tjock botten. Tillsätt någon dl grädde. Red med med ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Fräs svampen torr först i en stekpanna, tillsätt en klick smör och rör i stuvningen. Smaka av med salt och peppar samt ev några droppar soja.  

Vegan svampstuvning: 

Byt ut smör mot vegetabiliskt margarin eller rapsolja, mjölk mot ex. sojamjölk eller oatly havremjölk samt grädden mot oatly imat eller sojagrädde. 

4 portioner svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri matsvamp
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller någon msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. lagar du med burksvamp så häll av spadet och spara spadet till stuvningen senare.
  2. Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning - mjölk, vatten och/eller svampspad. Gott är att blanda lite av varje. Smula ner grönsaksbuljong.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Koka stuvningen på medelvärme och rör då och då i minst fem minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  8. Tycker du stuvningen är för tjock så kan du späda med lite mer vätska som vatten, svampspad, mjölk eller grädde. Är stuvningen för lös kan du reda med lite ljus maizenaredning.
  9. Svampstuvningen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer