Svampstuvning

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på svampstuvning som funkar till all slags matsvamp. Du kan använda färsk svamp, fryst svamp, svamp på burk eller torkad svamp som du blötlagt en halvtimme.

Goda svampar att stuva är vanliga vita champinjoner, skogschampinjon, portabello, kantareller, trattkantareller, Karljohan svamp, ostronskivling, shii-take eller annan matsvamp.

Räkna ca 0,7 - 1 liter färsk svamp.

Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp - räkna ca 2 dl avrunnen svamp eller en burk på 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.

Torkad svamp lägger du i blöt någon halvtimme innan.- räkna ca 1 dl torkade svamp som kantareller, karl-johan eller trattisar - även här kan spadet användas till stuvningen.

Varianter och tips:

Svampstuvning kan lagas på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning först (då kan reda med ljus maizenaredning för en glutenfri stuvning) och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.

  • Gör du din stuvning tunnar med mer vätska så passar den som ett såsigt tillbehör till det mesta - speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling eller grönskarer.
  • Gör du din svampstuvning ännu tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor gratinerade med riven ost typ kantarelltoast eller att fylla lasagne, smördegsformar eller krustader.

Variera smaken:

  • Smaka gärna av svampstuvningen med en msk ljus japansk soja som Kikomman eller några tsk kinesisk soja.
  • Annat gott i är hackad vitlök liksom hackad persilja.
  • Vidare kan man ha en lite smulad grönsaksbuljong eller svampbuljong i.
  • Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen.
  • Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan.
  • Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.

Glutenfri stuvning:

Istället för vetemjöl så kan du helt enkelt koka upp vatten med lite buljongtärning eller mjölk i en kastrull med tjock botten. Tillsätt någon dl grädde. Red med med ljus maizenaredning till önskad tjocklek.

Fräs svampen torr först i en stekpanna, tillsätt en klick smör och rör i stuvningen. Smaka av med salt och peppar samt ev några droppar soja.

Vegan svampstuvning:

Byt ut smör mot vegetabiliskt margarin eller rapsolja, mjölk mot ex. sojamjölk eller oatly havremjölk samt grädden mot oatly imat eller sojagrädde.

4 portioner svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri matsvamp
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller någon msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. lagar du med burksvamp så häll av spadet och spara spadet till stuvningen senare.
  2. Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning - mjölk, vatten och/eller svampspad. Gott är att blanda lite av varje. Smula ner grönsaksbuljong.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Koka stuvningen på medelvärme och rör då och då i minst fem minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  8. Tycker du stuvningen är för tjock så kan du späda med lite mer vätska som vatten, svampspad, mjölk eller grädde. Är stuvningen för lös kan du reda med lite ljus maizenaredning.
  9. Svampstuvningen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.