Svampstuvning

Ett grundrecept på svampstuvning som funkar till all slags matsvamp. Du kan använda färsk svamp, fryst svamp, svamp på burk eller torkad svamp som du blötlagt en halvtimme. Goda svampar att stuva är vanliga vita champinjoner, skogschampinjon, portabello, kantareller, trattkantareller, Karl-Johan svamp, ostronskivling, shii-take osv. 

Räkna ca 0,7 - 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp - räkna ca 2 dl avrunnen svamp eller en burk på 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken. Torkad svamp lägger du i blöt någon halvtimme innan.- räkna ca 1 dl torkade svamp som kantareller, karl-johan eller trattisar - även här kan spadet användas till stuvningen.

Varianter och tips:

Svampstuvning kan lagas på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning först (då kan reda med ljus maizenaredning för en glutenfri stuvning) och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.

  • Gör du din stuvning tunnar med mer vätska så passar den som ett såsigt tillbehör till det mesta - speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling eller grönskarer. 
  • Gör du din svampstuvning ännu tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.

Variera smaken: 

  • Smaka gärna av svampstuvningen med ljus japansk soja som Kikomman eller något krm kinesisk soja. Annat gott i är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite smulad grönsaksbuljong eller svampbuljong i. Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med. 

Glutenfri stuvning: 

Istället för vetemjöl så kan du helt enkelt koka upp vatten med lite buljongtärning eller mjölk i en kastrull med tjock botten. Tillsätt någon dl grädde. Red med med ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Fräs svampen torr först i en stekpanna, tillsätt en klick smör och rör i stuvningen. Smaka av med salt och peppar samt ev några droppar soja.  

Vegan svampstuvning: 

Byt ut smör mot vegetabiliskt margarin eller rapsolja, mjölk mot ex. sojamjölk eller oatly havremjölk samt grädden mot oatly imat eller sojagrädde. 

4 portioner svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk svamp som champinjoner, kantarell eller valfri matsvamp
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller någon msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1x1 cm. lagar du med burksvamp så häll av spadet och spara spadet till stuvningen senare.
  2. Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
  4. Tillsätt vätska lite i taget under omrörning - mjölk, vatten och/eller svampspad. Gott är att blanda lite av varje. Smula ner grönsaksbuljong.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Koka stuvningen på medelvärme och rör då och då i minst fem minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar, soja samt rör i persilja.
  8. Tycker du stuvningen är för tjock så kan du späda med lite mer vätska som vatten, svampspad, mjölk eller grädde. Är stuvningen för lös kan du reda med lite ljus maizenaredning.
  9. Svampstuvningen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer