Vegan Bechamelsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vegan Bechamelsås är som vanlig vit grundsås fast lagad med vegetabiliska ingredienser som olja eller mjölkfritt margarin, vegetabilisk mjölk och grädde av soja eller havre. En sås vit sås utan mejeriprodukter helt enkelt.

Passar som Bechamelsås till det mesta som sås, att smaksätta och att använda till gratänger, lasagne, pasta och stuvningar exempelvis stuvade makaroner.

Vill du ha en glutenfri sås utan vetemjöl så kan du lätt laga en variant genom att koka upp vegomjölk och vegogrädde samt reda med några msk ljus maizenaredning till önskad tjocklek.

Några förslag på såser:

  • Löksås - tillsätt 1 strimlad mjukt stekt gul lök. Man kan ocks ha i några droppar soja.
  • Pepparrottssås - tillsätt 2-4 msk finriven pepparrot.
  • Med örter: Dillsås - tillsätt 3 msk finhackad dill. Persiljesås - tillsätt 3 msk finhackad persilja.
  • Ostsås - tillsätt 1 dl riven vegan ost som tofu ost mozzarella style på slutet.
  • Senapssås - tillsätt 3 msk senap av valfri sort ex. grovkorning skånsk senap.
  • Svampsås - fräs 8 skivade champinjoner eller annan svamp och vänd i såsen samt smaksätt med lite ljus japansk soja samt svartpeppar.

4 portioner vegan Bechamelsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja, rapsolja eller mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 liter sojamjölk eller havremjölk
  • 1,5 dl sojagrädde eller havregrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
  2. Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
  3. Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  4. Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
  5. Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.