Vegan Bechamelsås

Introduktion och förberedelse

Vegan Bechamelsås är som vanlig vit grundsås fast lagad med vegetabiliska ingredienser som olja eller mjölkfritt margarin, vegetabilisk mjölk och grädde av soja eller havre.

En sås vit sås utan mejeriprodukter helt enkelt.

Passar som Bechamelsås till det mesta som sås, att smaksätta och att använda till gratänger, lasagne, pasta och stuvningar exempelvis stuvade makaroner.

Utan vetemjöl

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.

Några förslag på såser:

  • Löksås - tillsätt 1 strimlad mjukt stekt gul lök. Man kan ocks ha i några droppar soja.
  • Pepparrottssås - tillsätt 2-4 msk finriven pepparrot.
  • Med örter: Dillsås - tillsätt 3 msk finhackad dill. Persiljesås - tillsätt 3 msk finhackad persilja.
  • Ostsås - tillsätt 1 dl riven vegan ost som tofu ost mozzarella style på slutet.
  • Senapssås - tillsätt 3 msk senap av valfri sort ex. grovkorning skånsk senap.
  • Svampsås - fräs 8 skivade champinjoner eller annan svamp och vänd i såsen samt smaksätt med lite ljus japansk soja samt svartpeppar.

4 portioner vegan Bechamelsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja, rapsolja eller mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl sojamjölk eller havremjölk
  • 1,5 dl sojagrädde eller havregrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
  2. Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
  3. Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  4. Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
  5. Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk.
E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.