Blomkålsgratäng

Kokt blomkål blir allas favorit med ostsås - supergott och festligt. En rätt som övertygar många grönsaksskeptiker. Gratinerad blomkål med ostsås funkar både som tillbehör och sås i ett. 

Vad passar mer i blomkålsgratäng? Massor med saker men man kan ex. utgå från land och ta de saker som passar ihop. Ex. italiensk variant med riven muskot, riven parmesan, stora vita kokta bönor, soltorkade tomater och bladspenat; fransk variant med fransk ost som raclette-ost eller liknande på toppen, några msk kapris och dragon;  indisk variant med garam masala; gurkmeja; kokta linser, kokt potatis - droppa sedan över chiliolja efter tycket där du fräst några torkade röda chilis i. 

Vill du ha en vegan blomkålsgratäng så ta margarin eller olja, sojamjölk och sojaost mozzarellastyle till gratineringen. 

4 portioner blomkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, 400-500 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kokspad från blomkål eller mjölk
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost eller riven mozzarella
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med lock och en halv tsk salt.
  4. Smält smör i en såskastrull och vispa i mjölet. Rör ut klumpar.
  5. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning.
  6. Låt gratängsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter eller medan du kokar blomkålen. Rör då och då så den inte bränns.
  7. Rensa och plocka samt skär blomkålen i buketter.
  8. Koka blomkålen under lock i 3 minuter. Häll av i durkslag och skaka av.
  9. Tillsätt hälften av den rivna osten i såsen och rör runt.
  10. Fördela blomkålen i botten på formen och slå såsen över. Strö över resten av osten.
  11. Gratinera blomkålen i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills den fått färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer