Blomkålsgratäng

Kokt blomkål blir allas favorit med ostsås - supergott och festligt. En rätt som övertygar många grönsaksskeptiker. Gratinerad blomkål med ostsås funkar både som tillbehör och sås i ett. 

Vad passar mer i blomkålsgratäng? Massor med saker men man kan ex. utgå från land och ta de saker som passar ihop. Ex. italiensk variant med riven muskot, riven parmesan, stora vita kokta bönor, soltorkade tomater och bladspenat; fransk variant med fransk ost som raclette-ost eller liknande på toppen, några msk kapris och dragon;  indisk variant med garam masala; gurkmeja; kokta linser, kokt potatis - droppa sedan över chiliolja efter tycket där du fräst några torkade röda chilis i. 

Vill du ha en vegan blomkålsgratäng så ta margarin eller olja, sojamjölk och sojaost mozzarellastyle till gratineringen. 

4 portioner blomkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, 400-500 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kokspad från blomkål eller mjölk
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost eller riven mozzarella
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med lock och en halv tsk salt.
  4. Smält smör i en såskastrull och vispa i mjölet. Rör ut klumpar.
  5. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning.
  6. Låt gratängsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter eller medan du kokar blomkålen. Rör då och då så den inte bränns.
  7. Rensa och plocka samt skär blomkålen i buketter.
  8. Koka blomkålen under lock i 3 minuter. Häll av i durkslag och skaka av.
  9. Tillsätt hälften av den rivna osten i såsen och rör runt.
  10. Fördela blomkålen i botten på formen och slå såsen över. Strö över resten av osten.
  11. Gratinera blomkålen i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills den fått färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer