Blomkålsgratäng

Introduktion och förberedelse

Kokt blomkål blir allas favorit med ostsås - supergott och festligt. En rätt som övertygar många grönsaksskeptiker. Gratinerad blomkål med ostsås funkar både som tillbehör och sås i ett.

Vad passar mer än blomkål i en blomkålsgratäng?

Massor med saker men man kan ex. utgå från land och ta de saker som passar ihop. Ex. italiensk variant med riven muskot, riven parmesan, stora vita kokta bönor, soltorkade tomater och bladspenat; fransk variant med fransk ost som raclette-ost eller liknande på toppen, några msk kapris och dragon; indisk variant med garam masala; gurkmeja; kokta linser, kokt potatis - droppa sedan över chiliolja efter tycket där du fräst några torkade röda chilis i.

Vegan blomkålsgratäng:

Vill du ha en vegan blomkålsgratäng så ta mjölkfritt margarin eller olja, sojamjölk och sojaost mozzarellastyle till gratineringen.

4 portioner blomkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, 400-500 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kokspad från blomkål eller mjölk
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost eller riven mozzarella
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med lock och en halv tsk salt.
  4. Smält smör i en såskastrull och vispa i mjölet. Rör ut klumpar.
  5. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning.
  6. Låt gratängsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter eller medan du kokar blomkålen. Rör då och då så den inte bränns.
  7. Rensa och plocka samt skär blomkålen i buketter.
  8. Koka blomkålen under lock i 3 minuter. Häll av i durkslag och skaka av.
  9. Tillsätt hälften av den rivna osten i såsen och rör runt.
  10. Fördela blomkålen i botten på formen och slå såsen över. Strö över resten av osten.
  11. Gratinera i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills gratängen fått färg och är genomvarm.
  12. Garnera gärna med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.