Blomkålsgratäng

Kokt blomkål blir allas favorit med ostsås - supergott och festligt. En rätt som övertygar många grönsaksskeptiker. Gratinerad blomkål med ostsås funkar både som tillbehör och sås i ett.

Vad passar mer än blomkål i en blomkålsgratäng?

Massor med saker men man kan ex. utgå från land och ta de saker som passar ihop. Ex. italiensk variant med riven muskot, riven parmesan, stora vita kokta bönor, soltorkade tomater och bladspenat; fransk variant med fransk ost som raclette-ost eller liknande på toppen, några msk kapris och dragon; indisk variant med garam masala; gurkmeja; kokta linser, kokt potatis - droppa sedan över chiliolja efter tycket där du fräst några torkade röda chilis i.

Vegan blomkålsgratäng:

Vill du ha en vegan blomkålsgratäng så ta mjölkfritt margarin eller olja, sojamjölk och sojaost mozzarellastyle till gratineringen.

4 portioner blomkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, 400-500 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kokspad från blomkål eller mjölk
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost eller riven mozzarella
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med lock och en halv tsk salt.
  4. Smält smör i en såskastrull och vispa i mjölet. Rör ut klumpar.
  5. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning.
  6. Låt gratängsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter eller medan du kokar blomkålen. Rör då och då så den inte bränns.
  7. Rensa och plocka samt skär blomkålen i buketter.
  8. Koka blomkålen under lock i 3 minuter. Häll av i durkslag och skaka av.
  9. Tillsätt hälften av den rivna osten i såsen och rör runt.
  10. Fördela blomkålen i botten på formen och slå såsen över. Strö över resten av osten.
  11. Gratinera i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills gratängen fått färg och är genomvarm.
  12. Garnera gärna med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept