Stuvade grönsaker

Introduktion och förberedelse

Kokta och stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot i vit sås - Bechamelsås.

Serveringsförslag

Gott som sås och grönsak i ett. Passar till stekt falukorvkorv, fårfiol, skivad kallrökt eller varmrökt lax, köttbullar och isterband

Eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.

Val av grönsaker

Förutom blomkål, vitkål, spenat och morot tycker jag att det blir gott att att stuva andra kokta grönsaker som grova bitar av purjolök, broccoli i buketter, vaxbönor, gröna bönor, edamamebönor, tärnad potatis med mera.

Räkna ca 500 gram grönsaker. Du kan ta färska eller frysta grönsaker. 

Utan vetemjöl

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten. 

Vegan stuvning

Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.

4 portioner stuvade grönsaker

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl strimlad vitkål
  • 4 morötter
  • 8 blomkålsbuketter
  • 2 dl fräst bladspenat
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen. Koka kålen mjuk i ca 10 minuter.
  3. Skala och slanta morötter samt skär blomkålen i buketter. Tillsätt att koka med kålen i 5 minuter.
  4. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  7. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  8. Skölj och grovhacka färsk spenat och tillsätt dem och koka upp med grönsakerna. Fryst spenat kan du tillsätt direkt samt koka upp.
  9. Häll av grönsakerna och vänd ner i stuvningen.
  10. Stuvade grönsaker är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.