Stuvade grönsaker
Kokta och stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot i vit sås - Bechamelsås.
Tillagning
- Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
- Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen. Koka kålen mjuk i ca 10 minuter.
- Skala och slanta morötter samt skär blomkålen i buketter. Tillsätt att koka med kålen i 5 minuter.
- Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
- Skölj och grovhacka färsk spenat och tillsätt dem och koka upp med grönsakerna. Fryst spenat kan du tillsätt direkt samt koka upp.
- Häll av grönsakerna och vänd ner i stuvningen.
- Stuvade grönsaker är klart att servera.
Serveringsförslag
Gott som sås och grönsak i ett. Passar till stekt falukorv, korv, fårfiol, skivad kallrökt eller varmrökt lax, köttbullar och isterband.
Eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.
Val av grönsaker
Förutom blomkål, vitkål, spenat och morot tycker jag att det blir gott att att stuva andra kokta grönsaker som grova bitar av purjolök, broccoli i buketter, vaxbönor, gröna bönor, edamamebönor, tärnad potatis med mera.
Räkna ca 500 gram grönsaker. Du kan ta färska eller frysta grönsaker.
Utan vetemjöl
Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.
Vegan stuvning
Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal