Stuvade grönsaker

Introduktion och förberedelse

Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.

Gott som sås och grönsak i ett. Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.

Räkna ca 500 gram grönsaker. Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället. Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.

4 portioner stuvade grönsaker

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl strimlad vitkål
  • 4 morötter
  • 8 blomkålsbuketter
  • 2 dl fräst bladspenat
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen. Koka kålen mjuk i ca 10 minuter.
  3. Skala och slanta morötter samt skär blomkålen i buketter. Tillsätt att koka med kålen i 5 minuter.
  4. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  7. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  8. Skölj och grovhacka färsk spenat och tillsätt dem och koka upp med grönsakerna. Fryst spenat kan du tillsätt direkt samt koka upp.
  9. Häll av grönsakerna och vänd ner i stuvningen.
  10. Stuvade grönsaker är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept