Stuvade grönsaker

Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås.
Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.
Räkna ca 500 gram grönsaker.
Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.

4 portioner stuvade grönsaker

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl strimlad vitkål
  • 4 morötter
  • 8 blomkålsbuketter
  • 2 dl fräst bladspenat
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen. Koka kålen mjuk i ca 10 minuter.
  3. Skala och slanta morötter samt skär blomkålen i buketter. Tillsätt att koka med kålen i 5 minuter.
  4. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  7. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  8. Skölj och grovhacka färsk spenat och tillsätt dem och koka upp med grönsakerna. Fryst spenat kan du tillsätt direkt samt koka upp.
  9. Häll av grönsakerna och vänd ner i stuvningen.
  10. Stuvade grönsaker är klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer