Stekt falukorv med senapssås

Stekt falukorv med senapssås, kokt potatis, spenat och kokt blomkål samt vitkål. God och billig vardagsmat som passar till lunch eller middag.

4 portioner stekt falukorv med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 2 msk smör att steka i
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk stark dijonsenap
  • Förslag tillbehör: 200 gram fryst spenat
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 0,5 huvud blomkål
  • 12 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine eller Marilyn

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Senapssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  6. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
  7. Förslag tillbehör: Skär blomkål i buketter. Strimla vitkål.
  8. Koka blomkål och vitkål i saltat vatten i ca 10 minuter.
  9. Fräs eller mikra spenaten mjuk.
  10. Skär ett snitt längs med skinnet på falukorven. Ta bort skinnet och skiva falukorven i ca 1 cm bitar.
  11. Stek falukorvsskivorna i smör eller olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över på tallrik och värm sedan upp alla korvskivorna i stekpannan innan servering.
  12. Servera den stekta falukorven med kokt potatis, fräst spenat, kokt blomkål och vitkål samt senapssåsen.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer