Stuvad spenat

Introduktion och förberedelse

Stuvad spenat - här bladspenat i vit sås även kallad Bechamelsås.

Enklast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat såklart.

Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat. Köper du babyspenat på påse så blir stuvningen rätt dyr men det är såklart valfritt.

Varianter

Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.

Vill du ha en gräddigare stuvning så kan du ersätta 2 dl av mjölken med grädde. Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället. Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.

Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.

Serveringsförslag

Spenatstuvning passar som sås eller tillbehör till det mesta som stekt eller kokt fisk, falukorv, korv, stekt halloumi, stekt falaffel, vegobiffar, köttfärsbiffar, köttbullar, i fyllningar, pajer, på omeletter men också som grönsakstillbehör och sås till de flesta rätter.

Tips om du köper mycket storbladig färsk spenat:

Var noga med att skölja färsk storbladig spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm.

Ett tips att rensa spenat från grus osv är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten några minuter. Arbeta sedan runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet lite i taget och rensar bort grova stammar fula delar och lägger över i ett durkslag att rinna av. Jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.

4 portioner stuvad spenat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 450 gram fryst hackad eller hel spenat eller motsvarande färsk (ca 800 gram)
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm mald muskot (valfritt men gott)
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. SPENATSTUVNING MED FÄRSK SPENAT: Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
  2. Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
  3. Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
  4. Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
  5. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  6. Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
  7. SPENATSTUVNING PÅ FÄRSK ELLER FRYST TINAD HACKAD SPENAT: Fräs smör eller olivolja i en kastrull.
  8. Pudra över mjölet och rör om.
  9. Tillsätt mjölken och rör om.
  10. Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
  11. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
  12. Smaka av spenatstuvningen med salt, vitpeppar och riven muskot.
E-mail
Medel: 3.6 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.