Stuvad spenat

Vanligast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat. Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.

Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat. Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra, i fyllningar, pajer men också som tillbehör till de flesta rätter. Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm.

Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.

4 portioner stuvad spenat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 450 gram fryst spenat eller motsvarande färsk
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm mald muskot (valfritt men gott)
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. SPENATSTUVNING MED FÄRSK SPENAT: Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
  2. Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
  3. Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
  4. Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
  5. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  6. Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
  7. SPENATSTUVNING PÅ FÄRSK ELLER FRYST TINAD HACKAD SPENAT: Fräs smör eller olivolja i en kastrull.
  8. Pudra över mjölet och rör om.
  9. Tillsätt mjölken och rör om.
  10. Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
  11. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
  12. Smaka av spenatstuvningen med salt, vitpeppar och riven muskot.
E-mail
Medel: 3.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer