Stuvad spenat
Introduktion och förberedelse
Stuvad spenat - här bladspenat i vit sås även kallad Bechamelsås.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Serveringsförslag
Spenatstuvning passar som sås eller tillbehör till det mesta som stekt eller kokt fisk, falukorv, korv, stekt halloumi, stekt falaffel, vegobiffar, köttfärsbiffar, köttbullar, i fyllningar, pajer, på omeletter men också som grönsakstillbehör och sås till de flesta rätter.
Tips
- Enklast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat såklart.
- Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat. Köper du babyspenat på påse så blir stuvningen rätt dyr men det är såklart valfritt.
Varianter
- Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
- Vill du ha en gräddigare stuvning så kan du ersätta 2 dl av mjölken med grädde eller blanda.
- Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med maizena istället.
- Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
Med storbladig färsk spenat
- Var noga med att skölja färsk storbladig spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm.
- Ett smidigt sätt att rensa storbladig spenat från grus osv är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten några minuter. Arbeta sedan runt spenaten i vattnet noga - jord och grus lägger sig då på botten - och ta sedan upp den ur vattnet lite i taget samt plocka bort grova stammar och fula delar. Lägg över i ett durkslag att rinna av.

Tillagning
- SPENATSTUVNING MED FÄRSK SPENAT: Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
- Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
- Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
- Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
- Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
- Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
- SPENATSTUVNING PÅ FÄRSK ELLER FRYST TINAD HACKAD SPENAT: Fräs smör eller olivolja i en kastrull.
- Pudra över mjölet och rör om.
- Tillsätt mjölken och rör om.
- Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
- Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
- Smaka av spenatstuvningen med salt, vitpeppar och riven muskot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal