Stuvad spenat

Vanligast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat. Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.

Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat. Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra, i fyllningar, pajer men också som tillbehör till de flesta rätter. Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm.

Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.

4 portioner stuvad spenat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 450 gram fryst spenat eller motsvarande färsk
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm mald muskot (valfritt men gott)
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. SPENATSTUVNING MED FÄRSK SPENAT: Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
  2. Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
  3. Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
  4. Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
  5. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  6. Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
  7. SPENATSTUVNING PÅ FÄRSK ELLER FRYST TINAD HACKAD SPENAT: Fräs smör eller olivolja i en kastrull.
  8. Pudra över mjölet och rör om.
  9. Tillsätt mjölken och rör om.
  10. Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
  11. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
  12. Smaka av spenatstuvningen med salt, vitpeppar och riven muskot.
E-mail
Medel: 3 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer