Falukorv med stuvad kål och potatis

Stekt falukorv med stuvad kål och potatis, senap samt sallad.

4 portioner falukorv med stuvad kål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör
  • 1/4 vitkålshuvud eller 0,5 - 1 huvud spetskål, ca 400 gram eller valfri kål som savoykål, rödkål eller grönkål
  • 400 gram potatis
  • Stuvning: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: senap
  • Grönsallad med tomat, riven zucchini och kokta vita bönor i vinägrette

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter medan du förbereder kålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala potatis och skär den i mindre klyftor.
  7. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  8. Koka kål och potatis mjuk i ca 10 minuter.
  9. Häll av kål och potatis samt vänd ner i stuvningen. Håll stuvningen varm.
  10. Skiva falukorven och stek några minuter i smör på vardera sida så att falukorven får färg.
  11. Förbered sallad om du vill ha det till.
  12. Servera den stekta falukorven med den stuvade kålen, senap samt sallad.

Serveringsförslag

  • Gott som vardagsmat till lunch eller middag.
  • Du kan ha valfri sallad till. Jag hade en grönsallad samt lite kokta marinerade vita bönor till på bilden.
  • En köpt eller hemgjord senap passar också till.

Varianter

  • Du kan stuva vitkål, grönkål eller spetskål. Även rödkål funkar.
  • Här har jag lite kokt potatis i stuvningen också men det är valfritt och du kan laga med enbarg stuvad kål till.
  • Vill du ha en vegan eller vegetarisk variant kan du steka vegan korv till.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-02