Falukorv med stuvad kål

Stekt falukorv med stuvad kål och potatis, senap samt sallad. Gott som vardagsmat till lunch eller middag. Du kan stuva vitkål, grönkål eller spetskål. Här har jag lite kokt potatis i stuvningen också men det är valfritt.

Du kan ha valfri sallad till.

Vill du ha en vegan eller vegetarisk variant kan du steka Jättekorv från Astrid och Aporna. Den är gjord på soja och påminner om falukorv.

4 portioner falukorv med stuvad kål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör
  • 1/4 vitkålshuvud eller 0,5 - 1 huvud spetskål, ca 400 gram eller valfri kål som savoykål, rödkål eller grönkål
  • 400 gram potatis
  • Stuvning: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: senap
  • Grönsallad med tomat, riven zucchini och kokta vita bönor i vinägrette

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter medan du förbereder kålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala potatis och skär den i mindre klyftor.
  7. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  8. Koka kål och potatis mjuk i ca 10 minuter.
  9. Häll av kål och potatis samt vänd ner i stuvningen. Håll stuvningen varm.
  10. Skiva falukorven och stek några minuter i smör på vardera sida så att falukorven får färg.
  11. Förbered sallad om du vill ha det till.
  12. Servera den stekta falukorven med den stuvade kålen, senap samt sallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer