Falukorv med stuvad kål

Introduktion och förberedelse

Stekt falukorv med stuvad kål och potatis, senap samt sallad. Gott som vardagsmat till lunch eller middag. Du kan stuva vitkål, grönkål eller spetskål. Här har jag lite kokt potatis i stuvningen också men det är valfritt.

Du kan ha valfri sallad till.

Vill du ha en vegan eller vegetarisk variant kan du steka Jättekorv från Astrid och Aporna. Den är gjord på soja och påminner om falukorv.

4 portioner falukorv med stuvad kål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör
  • 1/4 vitkålshuvud eller 0,5 - 1 huvud spetskål, ca 400 gram eller valfri kål som savoykål, rödkål eller grönkål
  • 400 gram potatis
  • Stuvning: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: senap
  • Grönsallad med tomat, riven zucchini och kokta vita bönor i vinägrette

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter medan du förbereder kålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala potatis och skär den i mindre klyftor.
  7. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  8. Koka kål och potatis mjuk i ca 10 minuter.
  9. Häll av kål och potatis samt vänd ner i stuvningen. Håll stuvningen varm.
  10. Skiva falukorven och stek några minuter i smör på vardera sida så att falukorven får färg.
  11. Förbered sallad om du vill ha det till.
  12. Servera den stekta falukorven med den stuvade kålen, senap samt sallad.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.