Falukorv med stuvad kål och potatis

Introduktion och förberedelse

Stekt falukorv med stuvad kål och potatis, senap samt sallad.

Serveringsförslag

  • Gott som vardagsmat till lunch eller middag.
  • Du kan ha valfri sallad till. Jag hade en grönsallad samt lite kokta marinerade vita bönor till på bilden.
  • En köpt eller hemgjord senap passar också till.

Varianter

  • Du kan stuva vitkål, grönkål eller spetskål. Även rödkål funkar.
  • Här har jag lite kokt potatis i stuvningen också men det är valfritt och du kan laga med enbarg stuvad kål till.
  • Vill du ha en vegan eller vegetarisk variant kan du steka vegan korv till.

4 portioner falukorv med stuvad kål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör
  • 1/4 vitkålshuvud eller 0,5 - 1 huvud spetskål, ca 400 gram eller valfri kål som savoykål, rödkål eller grönkål
  • 400 gram potatis
  • Stuvning: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: senap
  • Grönsallad med tomat, riven zucchini och kokta vita bönor i vinägrette

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter medan du förbereder kålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala potatis och skär den i mindre klyftor.
  7. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  8. Koka kål och potatis mjuk i ca 10 minuter.
  9. Häll av kål och potatis samt vänd ner i stuvningen. Håll stuvningen varm.
  10. Skiva falukorven och stek några minuter i smör på vardera sida så att falukorven får färg.
  11. Förbered sallad om du vill ha det till.
  12. Servera den stekta falukorven med den stuvade kålen, senap samt sallad.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-02