Blomkål gratinerad med grönmögelost

Blomkål gratinerad med grönmögelost är nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé. En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.

Du kan ta valfri ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Några förslag är italiensk Gorgonzola, fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton.

Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.

4 portioner blomkål med grönmögelost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 50 gram grönmögelost som Roquefort, Gorgonzola, Saint Aigur, Stilton, Kvibille eller annan mögelost
  • 0,5 dl mjölk, standard eller grädde
  • 2 msk hackade örter att garnera med ex hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär loss blomkålsbuketter.
  2. Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
  3. Häll av och lägg upp blomkålsbuketterna i en ugnsfast liten form.
  4. Häll över lite mjölk eller grädde.
  5. Skär ost i skivor eller smula den fördela över blomkålen.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  7. Sätt ugnen på max grill och gratinera blomkålen med osten i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
  8. Servera blomkålen i formen varm eller kall. Förslagsvis så kan du ha en assiett, gaffel och gott bröd till. Eller servera som tillbehör på buffe eller till andra huvudrätter.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer