Blomkål gratinerad med grönmögelost
Blomkål gratinerad med grönmögelost är nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé.
En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.
Tillagning
- Rensa blomkålen och skär loss blomkålsbuketter.
- Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
- Häll av och lägg upp blomkålsbuketterna i en ugnsfast liten form.
- Häll över lite mjölk eller grädde.
- Skär ost i skivor eller smula den fördela över blomkålen.
- Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
- Sätt ugnen på max grill och gratinera blomkålen med osten i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
- Servera blomkålen i formen varm eller kall. Förslagsvis så kan du ha en assiett, gaffel och gott bröd till. Eller servera som tillbehör på buffe eller till andra huvudrätter.
Tips
- Du kan ta valfri ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Några förslag är italiensk Gorgonzola, fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton.
- Funkar som grönsakstillbehör till det mesta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal