Blomkål gratinerad med grönmögelost

Introduktion och förberedelse

Blomkål gratinerad med grönmögelost är nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé. En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.

Du kan ta valfri ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Några förslag är italiensk Gorgonzola, fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton.

Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.

4 portioner blomkål med grönmögelost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 50 gram grönmögelost som Roquefort, Gorgonzola, Saint Aigur, Stilton, Kvibille eller annan mögelost
  • 0,5 dl mjölk, standard eller grädde
  • 2 msk hackade örter att garnera med ex hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär loss blomkålsbuketter.
  2. Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
  3. Häll av och lägg upp blomkålsbuketterna i en ugnsfast liten form.
  4. Häll över lite mjölk eller grädde.
  5. Skär ost i skivor eller smula den fördela över blomkålen.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  7. Sätt ugnen på max grill och gratinera blomkålen med osten i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
  8. Servera blomkålen i formen varm eller kall. Förslagsvis så kan du ha en assiett, gaffel och gott bröd till. Eller servera som tillbehör på buffe eller till andra huvudrätter.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.