Blomkål gratinerad med grönmögelost

Introduktion och förberedelse

Blomkål gratinerad med grönmögelost är nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé. En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.

Du kan ta valfri ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Några förslag är italiensk Gorgonzola, fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton.

Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.

4 portioner blomkål med grönmögelost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 50 gram grönmögelost som Roquefort, Gorgonzola, Saint Aigur, Stilton, Kvibille eller annan mögelost
  • 0,5 dl mjölk, standard eller grädde
  • 2 msk hackade örter att garnera med ex hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär loss blomkålsbuketter.
  2. Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
  3. Häll av och lägg upp blomkålsbuketterna i en ugnsfast liten form.
  4. Häll över lite mjölk eller grädde.
  5. Skär ost i skivor eller smula den fördela över blomkålen.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  7. Sätt ugnen på max grill och gratinera blomkålen med osten i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
  8. Servera blomkålen i formen varm eller kall. Förslagsvis så kan du ha en assiett, gaffel och gott bröd till. Eller servera som tillbehör på buffe eller till andra huvudrätter.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept