Blomkål gratinerad med grönmögelost

Nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé.
En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.
Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.

4 portioner blomkål med grönmögelost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 50 gram grönmögelost som roquefort, gorgonzola, Kvibille eller annan mögelost
  • 0,5 dl mjölk, standard eller grädde
  • 2 msk hackade örter att garnera med ex hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär loss blomkålsbuketter.
  2. Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
  3. Häll av och lägg upp blomkålsbuketterna i en ugnsfast liten form.
  4. Häll över lite mjölk eller grädde.
  5. Skär ost i skivor eller smula den fördela över blomkålen.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  7. Sätt ugnen på max grill och gratinera blomkålen med osten i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
  8. Servera blomkålen i formen varm eller kall. Förslagsvis så kan du ha en assiett, gaffel och gott bröd till. Eller servera som tillbehör på buffe eller till andra huvudrätter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer