Ostsås till gratäng

En god ostsås eller gratängsås med ägg i såsen så att den får mer färg än en vanlig ostsås.

God att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.

Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera. En gratäng för 4-6 portioner.

Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.

Varianter

1 sats ostås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayenne

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa och skär grönsker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter.
  3. Börja med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av grönsakerna i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Fördela ostsåsen över det du ska gratinera.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.