Ostsås till gratäng
En god ostsås eller gratängsås med ägg i såsen så att den får mer färg än en vanlig ostsås.
Tillagning
- Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Rensa och skär grönsker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter.
- Börja med ostsåsen.
- Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
- Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
- Häll av grönsakerna i ett durkslag.
- Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
- Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
- Fördela ostsåsen över det du ska gratinera.
- Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
Användning
- Såsen är god att hälla över och gratinera kokta grönsaker som broccoli, blomkål, gröna bönor eller fänkål.
- Eller gratinera purjolök du kokt fem minuter i bitar.
- Koka rotfrukter i bitar ca 15-20 minuer som palsternacka, morot och rotselleri och gratinera med ostsåsen.
- Fräst babyspenat, vitkål, savoykål eller grönkål blir också gott att laga gratäng med såsen på. Likt denna grönkålsgratäng.
Tips
- Såsen räcker till 750 gram - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera. En gratäng för 4-6 portioner.
- Toppa gärna gratängen med lite extra riven ost samt lite riven parmesan.
Varianter
- En variant är att laga ostsåsen utan vetemjöl och reda med maizena för en snabb och glutenfri ostsås.
- Vanlig ostsås utan ägg - en ljus Bechamelsås med riven ost helt enkelt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal