Ostsås till gratäng

Introduktion och förberedelse

En god ostsås eller gratängsås med ägg i såsen så att den får mer färg än en vanlig ostsås.

God att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.

Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera. En gratäng för 4-6 portioner.

Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.

Varianter

1 sats ostås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayenne

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa och skär grönsker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter.
  3. Börja med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av grönsakerna i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Fördela ostsåsen över det du ska gratinera.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept