Persiljesås

Introduktion och förberedelse

En vit bechamelsås med hackad persilja. Såsen passar till husmanskost som kokt fisk som torsk, stekt fläsk, fläskkorv, oxbringa med mera.

Till persiljesåsen kan du hacka färsk fin kruspersilja så fint du kan. Bladpersilja går också bra. Fryst hackad persilja går snabbt och lätt samt blir helt ok.

Lite tips angående kruspersilja är att först plocka bort kvistar, sedan lägga i en stor skål, behållare eller kastrull med kallt vatten någon minut och röra om så sjunker ev. smuts och grus till botten. Plocka sedan upp och låt rinna av i durkslag. Hacka sedan fint med vass kniv på en skärbräda.

Vill du laga en glutenfri sås eller ej bottenreda med smör och vetemjöl så kan du använda ljus maizenaredning. Koka upp all vätska och rör sedan i maizenredning tills såsen är så tjock du vill ha den - i nedan recept 1-2 msk.

4 portioner persiljesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl finhackad kruspersilja - bladpersilja eller fryst hackad persilja funkar också
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt och rör ut mjölet.
  3. Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
  4. Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
  5. Skölj och hacka färsk persilja fint.
  6. Tillsätt och rör i persilja i såsen. Koka upp.
  7. Persiljesåsen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.