Persiljesås
Persiljesås är en variant på Bechamelsås smaksatt med hackad persilja.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt och rör ut mjölet.
- Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
- Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
- Skölj och hacka färsk persilja fint.
- Tillsätt och rör i persilja i såsen. Koka upp.
- Persiljesåsen är klar att serveras.
Serveringsförslag
- Såsen passar till husmanskost som kokt fisk som torsk, stekt fläsk, fläskkorv, oxbringa med mera.
- Andra liknande såser som persiljesåsen passar att ersätta är: senapssås, dillsås och pepparrotsås.
Val av persilja
- Till persiljesåsen tycker jag det blir bäst med hackad färsk fin kruspersilja - hacka så fint du kan.
- Bladpersilja går också bra.
- Fryst hackad persilja går snabbt och lätt.
Tips att hacka kruspersiljan
Plocka först bort bladen från stammar, lägg i en stor skål, behållare eller kastrull med kallt vatten någon minut och röra om så sjunker smuts och grus till botten.
Plocka sedan upp och låt rinna av i durkslag.
Jag brukar rulla och vika ihop persiljan i små buntar med ena handen och strimla den fint med vass kniv på en skärbräda. Sedan hackar jag högen med persilja tills den är finhackad.
Efter det kan man torka och vrida ur vätskan i persiljan genom att lägga den i en silduk, snurra in till en klump och vrida ur vätska.
Glutenfri sås
Vill du laga en glutenfri sås kan du ersätta mjöl med maizenastärkelse enligt paket.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal