Stuvade morötter
Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Tillagning
- Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter medan du förbereder morötterna. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
- Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
- Skala morötterna och skär dem i sneda 0,5 - 1 cm breda slantar.
- Koka morotsslantarna mjuka. Späda knippmorötter tar ca 4 minuter. Vanliga tjockare morötter typ vintermorötter tar 10-15 minuter. Det beror också lite på hur tjockt du slantat dem samt hur väl kokta du vill ha morotsslantarna - det är en smaksak. Smaka på en och koka dem som du tycker är lagom.
- Häll av morötterna och vänd ner dem i stuvningen. Smaka av med salt och peppar.
- Stuvade morötter är klart att servera.
Serveringsförslag
Passar till stekt falukorv, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Val av morötter
Du kan stuva vintermorötter och riktigt gott blir späda knippmorötter.
Välj gärna ekologiska morötter samt gärna svenska.
Utan vetemjöl
Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda stuvningen med några msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten. Eller mer maizena om du vill ha tjockare.
Vegan stuvning
Vidare kan man laga stuvningen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal