Stuvade morötter

Introduktion och förberedelse

Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett. Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng. Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället. Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.

4 portioner stuvade morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter medan du förbereder morötterna. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala morötterna och skär dem i sneda 1-2 cm breda slantar.
  7. Koka morotsslantarna mjuka i ca 4 minuter. Häll av och vänd ner i stuvningen.
  8. Stuvade morötter är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept