Senapssås

Introduktion och förberedelse

Senapssås - en vit bechamelsås smaksatt med senap. Gott till bla stekt falukorv, stekt korv, kokt eller stekt fisk, stekta köttbullar eller stekt quornfilé.

Här med grov skånsk grov senap men du kan ta valfri senap - grovkornig, vanlig senap, Dijon-senap eller blanda. Eller laga egen senap. Sötstark senap blir väl sådär men är en smakfråga.

Vill du ha en glutenfri sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället.

Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan senapssås.

4 portioner senapssås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap eller valfri sort
  • 1 msk stark dijonsenap

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller längre och rör då och då så att den inte bränns.
  5. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
  6. Senapssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.