Senapssås
Introduktion och förberedelse
Varm senapssås - en vit bechamelsås smaksatt med senap.
Några rätter jag tycker passar med senapssåsen är stekt falukorv, korv, kokt fisk, stekt lax, köttbullar, isterband, quornfilé med mera.
Val av senap
Här med grov skånsk grov senap men du kan ta valfri senap - grovkornig, vanlig senap, Dijon-senap eller blanda. Sötstark senap blir väl sådär men är en smakfråga.
Eller laga egen senap.
Utan vetemjöl
Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.
Vegan senapssås
Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan senapssås.
Tillagning
- Fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller längre och rör då och då så att den inte bränns.
- Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
- Senapssåsen är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal