Senapssås

Introduktion och förberedelse

Varm senapssås - en vit bechamelsås smaksatt med senap.

Några rätter jag tycker passar med senapssåsen är stekt falukorv, korv, kokt fisk, stekt lax, köttbullar, isterband, quornfilé med mera.

Val av senap

Här med grov skånsk grov senap men du kan ta valfri senap - grovkornig, vanlig senap, Dijon-senap eller blanda. Sötstark senap blir väl sådär men är en smakfråga.

Eller laga egen senap.

Utan vetemjöl

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.

Vegan senapssås

Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan senapssås.

4 portioner senapssås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap eller valfri sort
  • 1 msk stark dijonsenap

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller längre och rör då och då så att den inte bränns.
  5. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
  6. Senapssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05