Stuvad potatis

Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.

4 portioner stuvad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finhackad dill eller kruspersilja

Tillagning

  1. Koka upp ca 5 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skölj, putsa och skala ev. potatisen.
  3. Skär den i grova bitar eller så stora tärningar du önskar. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden stuvningen.
  5. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  6. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  8. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller medan du kokar potatisen klart. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  9. Finhacka dill eller persilja.
  10. Testa så att potatisen är kokt och mjuk.
  11. Häll av potatisen, låt den ånga av något samt vänd ner i stuvningen.
  12. Vänd ner hackad dill eller bladpersilja.
  13. Stuvad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer