Stuvad potatis

Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.

4 portioner stuvad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finhackad dill eller kruspersilja

Tillagning

  1. Koka upp ca 5 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skölj, putsa och skala ev. potatisen.
  3. Skär den i grova bitar eller så stora tärningar du önskar. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden stuvningen.
  5. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  6. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  8. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller medan du kokar potatisen klart. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  9. Finhacka dill eller persilja.
  10. Testa så att potatisen är kokt och mjuk.
  11. Häll av potatisen, låt den ånga av något samt vänd ner i stuvningen.
  12. Vänd ner hackad dill eller bladpersilja.
  13. Stuvad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer