Stuvad potatis

Introduktion och förberedelse

Kokt stuvad potatis i vit sås även kallad Bechamelsås kan du smaksätta med hackad dill eller persilja eller andra örter eller smaksättningar om du vill. Gott som sås och potatistillbehör i ett.

Stuvad potatis är en god resträtt att laga på överbliven eller rester på kokt kall potatis.

Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.

Varianter

  • Du kan blanda i lite grönt som hackad dill för dillstuvad potatis, persilja för persiljestuvad potatis eller med gräslök.
  • Hackad basilika och dragon blir också gott i.
  • Gillar du vitlök kan du blanda mosad rostad vitlök.
  • Andra grönsaker som du kan koka med och blanda i stuvningen är tärnade morötter, blomkål, kålrot, rotselleri och kålrabbi.
  • Har du inte färska örter så går det utmärkt med fryst hackad dill, persilja eller gräslök. Räkna ca 2-3 msk eller ett halvt paket.

Dill eller persilja?

  • Dillstuvad potatis passar till kallrökt, varmrökt eller gravad lax och annan fisk.
  • Persiljestuvad potatis passar till kött som stekt falukork, korv, fårfiol eller isterband med mera.
  • Vegetarisk variant som passar med stuvad potatis är stekt eller grillad halloumi, quornfilé och/eller zucchini, paprika och aubergine.

Enkel gratäng

Du kan också laga en enkel potatisgratäng om du gratinerar den stuvade potatisen i ugnen toppad med riven ost.

Glutenfri stuvad potatis

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med maizena.

Vegan stuvad potatis

Laga såsen till stuvningen med havremjölk, soja- eller havregrädde och mjölkfritt margarin.

4 portioner stuvad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finhackad dill eller kruspersilja

Tillagning

  1. Koka upp ca 5 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skölj, putsa och skala ev. potatisen.
  3. Skär den i grova bitar eller så stora tärningar du önskar. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden stuvningen.
  5. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  6. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  8. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller medan du kokar potatisen klart. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  9. Finhacka dill eller persilja.
  10. Testa så att potatisen är kokt och mjuk.
  11. Häll av potatisen, låt den ånga av något samt vänd ner i stuvningen.
  12. Vänd ner hackad dill eller bladpersilja.
  13. Stuvad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06