Stuvade makaroner

Introduktion och förberedelse

Stuvade makaroner på två vis - med vit sås - Bechamelsås eller mjölkstuvade - kokta i mjölk.

Gott att smaksätta med lite finriven muskot.

Serveringsförslag

Stuva i vit sås eller mjölkstuva

Det finns många sätt att laga stuvade makaroner på.

  1. I den första metoden så kokar man stuvning för sig och makaroner för sig - sedan blandas de ihop till servering.
  2. Det andra alternativet är att man kokar makaronerna direkt i mjölken - mjölkstuvade makaroner - då tillsätts makaronerna med mjölken i början.

Smaksättning

  • Vanligt är att man smaksätter stuvningen eller såsen med finriven muskotnöt.
  • Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost som cheddarost och lite grädde i stället för en del av mjölken.

Varianter

4 portioner stuvade makaroner

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • MED BECHAMELSÅS: 5 dl makaroner eller snabbmakaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • MJÖLKSTUVADE MAKARONER: 5 dl makaroner eller snabbmakaroner
  • 1 liter mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. MED BECHAMELSÅS: Börja med att koka upp vatten till makaronerna enligt paket.
  2. Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna.
  3. När all mjölk är tillsatt kokas såsen på medelvärme i minst 5 minuter. Rör ofta. Akta så att stuvningen inte bränns i botten.
  4. Koka makaronerna i vattnet. Vanliga makaroner kokas ca 8 minuter. Snabbmakaroner går på 3 minuter. Kontrollera koktider på paketet.
  5. Häll av i durkslag och vänd i de kokta makaronerna i stuvningen och vänd runt.
  6. Smaka av de stuvade makaronerna finriven muskot, salt och peppar.
  7. MJÖLKSTUVADE MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner.
  8. Koka på medelvärme tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger så det inte bränns i botten. Använd en tjockbottnad kastrull. Vanliga makaroner kokas ca 10-15 minuter. Snabbmakaroner går på 5-10 minuter.
  9. Smaksätt de stuvade makaronerna med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
  10. Garnera med hackad persilja om du önskar det.
E-mail
Medel: 4 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-20

Tillbehör och liknande recept: