Stuvade makaroner

Stuvade makaroner är en svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon. Stuvade makaroner är ett säkert kort hos barn och vuxna.

Vanligt är att man smaksätter stuvningen eller såsen med finriven muskotnöt. Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.

Kolla in min film på Youtube hur man stuvar makaroner och lagar såsen till stuvningen.

Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.

Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.

Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.

4 portioner stuvade makaroner

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl makaroner eller snabbmakaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ALTERNATIV SÄTT ATT STUVA MAKARONER: 5 dl makaroner
  • 1 liter mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Tillagning

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter. Snabbmakaroner går ännu snabbare - se paket.
  2. Stuvning till makaronerna: smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Smaka av de stuvade makaronerna fint riven muskot, salt och peppar.
  3. Nu kan du servera de stuvade makaronerna.
  4. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 15 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger så det inte bränns i botten. Använd en tjockbottnad kastrull. Smaksätt de stuvade makaronerna med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
E-mail
Medel: 4.2 (45 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer