Stuvade makaroner

Introduktion och förberedelse

Stuvade makaroner är en svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon. Stuvade makaroner är ett säkert kort hos barn och vuxna.

Kolla in min film på Youtube hur man stuvar makaroner och lagar såsen till stuvningen.

Stuva i sås eller koka med mjölk

Det finns många sätt att laga stuvade makaroner på. De två vanligaste varianterna är:

  • Med stuvning i vit sås som Bechamelsås.
  • Att koka makaronerna med mjölk så att de stuvar sig själva i mjölken när man kokar dem. Använd en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns i botten och koka på låg värme.

Varianter

  • Vanligt är att man smaksätter stuvningen eller såsen med finriven muskotnöt.
  • Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
  • Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.

Serveringsförslag

Passar till till köttbullar, stekt falukorv, korv, halloumi, sojakorv eller stekt fläsk eller bacon.

Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.

4 portioner stuvade makaroner

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl makaroner eller snabbmakaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ALTERNATIV SÄTT ATT STUVA MAKARONER: 5 dl makaroner
  • 1 liter mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Tillagning

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter. Snabbmakaroner går ännu snabbare - se paket.
  2. Stuvning till makaronerna: smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Smaka av de stuvade makaronerna fint riven muskot, salt och peppar.
  3. Nu kan du servera de stuvade makaronerna.
  4. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 15 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger så det inte bränns i botten. Använd en tjockbottnad kastrull. Smaksätt de stuvade makaronerna med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
E-mail
Medel: 4.1 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.