Ostsås
Klassisk ostsås, vit sås eller Bechamelsås smaksatt med riven ost och muskot.
Här med riven mozzarella eller valfri riven ost samt lite parmesan för fyllig smak.
Du kan ta valfri ost. Vill du ha ännu mer ostsmak kan du ta en lagrad ost som prästost eller Västerbottensost.
Tillagning
- Fräs mjölet i smöret utan att det tar färg. Rör ut klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning samt rör ut klumpar under tiden.
- Låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull och akta så det inte bränns i botten.
- Riv ost.
- Smaksätt såsen med riven muskot, salt och vitpeppar.
- Vänd i parmesanosten. Hit kan du förbereda såsen.
- Resten av den rivna osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med den rivna osten i då kan den bli trådig.
Användning
En vit sås till gratänger, stuvningar och lasagne med mera. Ostsåsen passar till bland annat:
- Lasagne.
- Gratinerade haricots verts.
- Gratänger som broccoligratäng eller blomkålsgratäng eller annan grönsaksgratäng.
- Stuvade makaroner.
- Gratänger som Fiskgratäng.
- Pasta.
Tips
Istället för att riva osten själv kan du köpa färdigriven ost.
Varianter
- Tar du fin riven Gruyère-ost så får du klassisk fransk ostsås som kallas Sauce Mornay. Då passar även Emmenthaler eller cheddarost.
- För en god ostsås till grillat kött, grönsaker eller fisk kan du ta fin dessertost som italiensk Taleggio, Brie eller Camembert eller ädelost.
- En variant är att laga ostsåsen utan vetemjöl och reda med maizena för en snabb och glutenfri ostsås.
- Tillsätt gärna och rör i ett ägg i såsen så får den mera färg vid gratineringen om du ska använda ostsåsen som gratängsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal