Ostsås vit sås bechamelsås med ost

Ostsås även kallad vit sås eller bechamelsås med ost och muskot. En sås till gratänger. Gratängsås till ex. lasagne, gratinerade haricots verts eller broccoli.

1 sats till en stor lasagne, kan halveras

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 200 gram riven gratängost eller valfri ost

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt koka under omrörning i minst fem minuter.
  3. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  4. Osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med osten i då blir den trådig.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer