Gratinerad lax i tomatsås med mozzarella

Introduktion och förberedelse

En snabb- och lättlagad laxfilé i ugnen med tomatsås som gratineras med mozzarella.

Riktigt lättlagat till vardagsmiddagen blir det med portionsförpackad lax, färdig köpt tomatsås och riven mozzarella som bara är att lägga ihop i en ugnsform och baka i ugnen.

Rätten går utmärkt och är lätt att dubbla till många i en större form. Mozzarellaosten kan bytas mot annan gratängost eller lagrad riven ost.

Serveringförslag

Gott och enkelt med kokt ris - som rött råris som på bilden - eller pasta som tagliatelle till. Jag kokade ett gott rött råris och värmde burkmajs samt gröna sojabönor som grönsakstillbehör till.

Andra tillbehör som passar till är en sallad, kokt broccoli eller couscoussallad och quinoasallad.

Med hemkokt eller köpt tomatsås

Jag använde hemkokt tomatsås som jag hade förberett i frysen. Om du har tid och lust kan du laga en stor omgång egen tomatsås och använda en del till laxen - spara resten fryspåsar eller burkar i frysen. Perfekt att ta fram lite när man behöver.

Det går också bra att köpa en färdig tomatsås - naturell eller smaksatt med vitlök eller chili efter tycke.

Lyxigare variant

Någon msk riven parmesan kan man strö över för en lyxigare variant. Istället för riven mozzarella kan du köpa en hel fin mozzarella-ost i saltlag och riva sönder halva osten att gratinera med. En halv ost räcker till två portioner men det är valfritt att ta en hel ost om man gillar det.

2 portioner lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer i portionsförpackning
  • 40 gram smör, margarin eller olivolja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 100 gram riven mozzarella
  • 2,5 dl tomatsås, hemgjord eller köpt (1 pkt)
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR (valfritt): 1 liten burk majs, 150-200 gram
  • 125 gram gröna sojabönor (1/2 pkt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till. Exempelvis rött råris med dubbelt så mycket vatten samt något krm salt. Koka i 40 minuter. Häll av riset innan servering.
  2. Koka egen tomatsås enligt länk ovan om du vill. Eller ta köpt färdig tomatsås.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skär smör eller margarin i bitar och lägg i botten på en mindre ugnsfast form eller panna.
  5. Lägg på laxbitarna. Salta och peppra.
  6. Häll över tomatsås.
  7. Strö över riven mozzarella.
  8. Sätt in och laga i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Förslagsvis medan råriset kokar klart. Eller förbered annat valfritt tillbehör under tiden.
  9. GRÖNSAKSTILLBEHÖR (valfritt): Värm och fräs majs och gröna sojabönor i en kastrull några minuter. Håll varmt till servering.
  10. Höj eventuellt upp laxen i ugnen och höj värmen till 200 grader mot slutet om osten ej fått färg. Passa så det ej bränns.
  11. Ta ut och servera laxen med valfria tillbehör. Förslagsvis som på bilden med rött råris samt majs och gröna sojabönor. Lite flingsalt kan man ha vid sidan för de som vill salta lite extra.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 383 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.