Pastalåda med rökt lax

Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Servera gärna med en grönsallad, cocktailtomater samt avokado vänd i olivolja, vinäger samt peppar.

4 portioner pastalåda med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne, skruvar, gnocchi eller valfri sort
  • 200 gram rökt lax eller gravad lax
  • 1 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Tillbehör: 4 klyftor citron
  • 2 dl skirat smör

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tärna lax.
  4. Hacka dill.
  5. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och smörj med lite smör i botten och kanter.
  6. Vispa samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av pastan i ett durkslag när den kokat klart.
  8. Häll upp hälften av dem till ett lager i formen.
  9. Fördela hackad dill samt lax i ett lager på pastan.
  10. Toppa med resten av pastan.
  11. Häll på äggstanningen.
  12. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  13. Grädda pastalaxlådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  14. Skira smör i en kastrull (smält det tills det blir lätt gyllene).
  15. Skär citron i klyftor. Förbered sallad.
  16. Servera med skirat smör, citronklyftor, sallad samt ev. garnera med någon kvist färsk dill.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer