Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill, pasta och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad.
En variant på vanlig laxpudding där den kokta potatisen här är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Tillagning
- Börja koka pasta enligt paket.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tärna lax.
- Hacka dill.
- Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och smörj med lite smör i botten och kanter.
- Vispa samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar).
- Häll av pastan i ett durkslag när den kokat klart.
- Häll upp hälften av dem till ett lager i formen.
- Fördela hackad dill samt lax i ett lager på pastan.
- Toppa med resten av pastan.
- Häll på äggstanningen.
- Strö över riven parmesan om du vill ha det.
- Grädda pastalaxlådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
- Skira smör i en kastrull (smält det tills det blir lätt gyllene).
- Skär citron i klyftor. Förbered sallad.
- Servera med skirat smör, citronklyftor, sallad samt ev. garnera med någon kvist färsk dill.
Serveringsförslag
- Toppa med lite smält skirat smör samt servera med en klyft citron.
- Gott till är en grönsallad också. Som på bilden med ocktailtomater, babyspenat samt avokado vänt i olivolja och vinäger.
Varianter
- Blir också gott med gravad lax. Färsk tärnad lax eller varmrökt lax går också att laga lådan på.
- Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, rigatoni, gnocchi, fjärilar osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal