Laxgratäng

Introduktion och förberedelse

Laxgratäng - en enkel fiskgratäng med lax i sås med fiskbuljong, grädde, citron, créme fraiche och gräslök toppad med riven lagrad ost - här Västerbotten eller prästost. Blir också gott med parmesan eller grana padano.

Du kan även ta annan fisk som spätta, torsk eller blanda. En variant är att lägga lägga grönsaker i botten under laxen. Några goda förslag är att fräsa hackad spenat; tärnad paprika eller strimlad fänkål och lägga i formen. Kan garneras med dillkvistar.

Laxen är här tärnad - då tillagas den jämnare och snabbare. Ica säljer frysta laxtärningar som är smidiga att tina och använda. Eller så köper du styckfrysta filéer och skär i kuber. Tina laxen i kylen på en tallrik över natten eller förpackningen i kallt vatten i en skål i några timmar innan. Färsk lax i tärningar går också utmärkt såklart.

Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa. Vidare passar en sallad med tärnad tomat, avokado, babyspenat och annan grönsallad till.

4 port laxgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lax, i tärningar eller portionsförpackade
  • 2 msk smör eller olivolja till formen
  • Sås: 2 dl vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk ljus maizenaredning
  • 2 msk hackad gräslök till såsen, fryst går bra
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 dl riven lagrad ost som Västerbotten eller prästost
  • 1 msk hackad färsk gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered det tillbehör du vill ha till ex. kokt potatis till pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa.
  2. Smörj en ugnsform med en msk smör eller olivolja.
  3. Skär laxfiléer i tärningar eller kuber - förslagsvis 4-5 bitar vardera. Lägg i formen. Salta och peppra.
  4. Riv osten fint.
  5. Sås: Koka upp vatten med fiskbuljong. Rör ut buljongtärningen.
  6. Tillsätt grädde. Koka upp.
  7. Vispa i ljus maizenaredning tills såsen blir så tjock du vill ha den.
  8. Smaksätt såsen med citronsaft, salt, peppar, gräslök och rör i creme fraiche.
  9. Vispa ihop såsen och häll över fisken i formen.
  10. Strö över riven ost.
  11. Laga fisken i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Sätt ev. på grillen fem minuter på slutet så att gratängen får färg på toppen. Akta så den inte bränns dock.
  12. Ta ut och servera laxgratängen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept