Gratinerad lax med räkor

Introduktion och förberedelse

Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost.

En god och lättlagad laxgratäng du kan ha valfria tillbehör till.

Serveringsförslag

2 portioner gratinerad lax med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 1 dl skalade räkor, frysta eller färska från lag
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl riven gratängost
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Hacka dill.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
  4. Lägg i laxen. Salta och peppra laxen. Lägg räkorna över och runt.
  5. Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
  6. Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
  7. Häll över laxen. Strö över riven ost.
  8. Gratinera laxen i 15-20 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg och är genomstekt.
  9. Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.6 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-23

Tillbehör och liknande recept: