Gratinerad lax med räkor

Introduktion och förberedelse

Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost.

En god och lättlagad laxgratäng du kan ha valfria tillbehör till.

Serveringsförslag

2 portioner gratinerad lax med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 1 dl skalade räkor, frysta eller färska från lag
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl riven gratängost
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
  3. Lägg i laxen. Salta och peppra laxen.
  4. Hacka dill.
  5. Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
  6. Häll över laxen och strö över riven ost.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
  8. Gratinera laxen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomstekt.
  9. Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Liknande recept: