Gratinerad lax med räkor
Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost.
En god och lättlagad laxgratäng du kan ha valfria tillbehör till.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Hacka dill.
- Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
- Lägg i laxen. Salta och peppra laxen. Lägg räkorna över och runt.
- Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
- Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
- Häll över laxen. Strö över riven ost.
- Gratinera laxen i 15-20 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg och är genomstekt.
- Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
Serveringsförslag
- Jag tycker det passar med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta som tagliatelle eller ris till gratängen.
- Vidare passar en grönsallad och en tomatsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal