Gratinerad lax med räkor

Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost. Gott och lätt att laga.

Gott med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Pasta som tagliatelle eller ris går smakar också fint till.

Servera gärna med en grönsallad av ex. babyspenat till.

2 portioner gratinerad lax med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 1 dl skalade räkor, frysta eller färska från lag
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl riven gratängost
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
  3. Lägg i laxen. Salta och peppra laxen.
  4. Hacka dill.
  5. Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
  6. Häll över laxen och strö över riven ost.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
  8. Gratinera laxen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomstekt.
  9. Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.