Gratinerad lax med räkor

Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost. Gott och lätt att laga.
Gott med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Pasta som tagliatelle eller ris går smakar också fint till.
Servera gärna med en grönsallad av ex. babyspenat till.

2 portioner gratinerad lax med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 1 dl skalade räkor, frysta eller färska från lag
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl riven gratängost
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
  3. Lägg i laxen. Salta och peppra laxen.
  4. Hacka dill.
  5. Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
  6. Häll över laxen och strö över riven ost.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
  8. Gratinera laxen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomstekt.
  9. Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer