Hemtorkad chili, chiliflakes, chilisalt och chilirub

Introduktion och förberedelse

Hemtorkad chili, chiliflakes, chilirub samt chilisalt. Torka dina egna chili och mal dem till chiliflakes som du kan använda som de är eller blanda med salt eller fler kryddor till chilirub.

Tips vid torkning

Jag torkade hemodlade habaneros över mitt element. Man kan också använda en torkmaskin om man har det.

Hållbarhet

Torkad chili, chiliflakes, chilisalt och chilirub håller i en lufttät burk i minst ett år om inte längre.

Förslag att göra med chiliflakes

Blanda chiliflakesen med flingsalt till chilisalt.

Tillsätt mer kryddor för en chilirub - jag tog flingsalt, torkad vitlök, paprikapulver och svartpeppar. Gillar du rökt smak typ BBQ så kan du smaksätta chiliruben med rökt paprikapulver istället för vanlig paprikapulver. Spiskummin eller curry passar också.

Användning

Chilisalt och chilirub passar till grillade eller ugnsbakade grönsaker, chiligryta, salsa, burgare, chili con carne, kryddsmör, marinad, wok, röror, kalla såser, kött, kyckling, skaldjur eller fisk med mera.

Funkar också till pulled pork, tacofärs, tex mex och annan kryddstark mat.

Val av chili

Välj chilis efter tillgång. Du kanske odlar själv? Då får man ofta gott om chilis och för att de inte ska bli dåliga så kan torka dem. Du kan såklart även ta röd spansk peppar chili eller jalapeno du hittar i affären också.

Använd plasthandskar

Du behöver plasthandskar när du hanterar och skär bort blomfäste och delar på chilin. Pilla dig inte i ögat eller liknande med chili på fingrarna.

ca 2 dl torkad chili, 1,5 dl chiliflakes eller 5 dl chilisalt eller chilirub

  • Förberedelse: 7 dagar 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 7 dagar 15 min

Ingredienser

  • 100 gram färsk chilifrukt som habanero eller valfri sort
  • Chilisalt: 3,5 dl flingsalt gourmetsalt
  • Chilirub: 2 tsk torkad vitlök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald svartpeppar

Tillagning

  1. Skär bort blomfästet. Dela på längden. Lägg på en tidning eller bakplåtspapper på ett galler. Använd plasthandskar.
  2. Ställ chilin på ett varmt ställe ex. över ett element med en stol eller pall som stöd. Det tar ca 1 vecka.
  3. Eller värm på mycket låg värme i ugnen med luckan på glänt - under 80 grader - så låg värme som möjligt. Då tar det något dygn.
  4. När chilin är torkad kan du spara den i lufttät burk.
  5. Chiliflakes: Mal chilisarna i en stor mortel eller kör i en kaffekvarn. Akta det ryker chili och man hostar så ventilera lite är bra. Kan sedan sparas i lufttät burk.
  6. Chilisalt: tillsätt flingsalt och blanda med chiliflakesen. Förvara lufttätt.
  7. Chilirub: tillsätt förutom flingsalt även torkad vitlök, paprikapulver och svartpeppar. Förvara lufttätt.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 2 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-13