Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad
Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing.
En god förrätt eller lätt lunch från grillen.
Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan satta på små spett.
Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna.
Tillagning
- Lägg träspetten i blöt.
- Marinad till pilgrimsmusslor: Skölj, dela och finhacka chilifrukten och lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Tillsätt saften från 2 limeklyftor, salt och svartpeppar.
- Lägg i och vänd runt pilgrimsmusslor. Ställ att marinera övertäckta i kylen.
- Tomat och basilikadressing till salladen: Klyfta tomaten och kärna ur den. Skär bort skalet och tärna sedan tomatköttet så fint du kan. Lägg i en skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt, peppar, en halv pressad vitlök, saften från två klyftor lime samt finhackade basilikablad.Gör avokadosalsan: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och lägg i en skål.
- Skala papayan med en potatisskalare. Dela den och släng kärnorna. Skär i tärningar och lägg med avokadon.
- Skär melon i tärningar.
- Vänd försiktigt i olivolja, en halv finhackad röd chili, saften från en halv lime, vinäger och salt. Förvara i kylen.
- Rosta pinjenötter någon minut i en het stekpanna. Lägg upp i en skål.
- Gör ev. egna brödkrutonger genom att tärna vitt bröd och steka gyllenbruna i en het panna med någon msk olivolja. Salta dem lätt.
- Skölj sallad, häll av i durkslag och lägg upp i en skål.
- Skölj och halvera cocktailtomater. Lägg med salladen.
- Trä upp och fördela pilgrimsmusslorna på träspetten, ca 6 små eller 3-4 stora per spett och portion. Klipp ev. av ändarna om spetten är långa.
- Grilla pilgrimsspetten 2-3 minuter för små musslor och 3-4 minuter för större musslor på varje sida.
- Servera de grillade pilgrimsmusslorna på fat med avokadosalsan, salladen med dressingen, pinjenötter samt brödkrutonger. Lägg ev. upp tallrik: Lägg upp en hög salsa på tallriken och lägg spetten med de grillade pilgrimsmusslorna över. Lägg salladen bredvid samt ringla över tomat- och basilikadressingen. Strö över pinjenötter samt brödkrutonger.
Du behöver
Du behöver 4 bambuspett, träspett eller små grillspett.
Portionsberäkning
Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.
Egna krutonger
Du kan rosta egna krutonger av några skivor vitt bröd i tärningar som du blandat med 2 msk olivolja och stekt i panna eller rostat gyllenbruna i ugnen.
Vintips:
Till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal