Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing.
En god förrätt eller lätt lunch från grillen. Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.
Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan satta på små spett. Du behöver 4 bambuspett, träspett eller små grillspett.
Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion.
Du kan rosta egna krutonger av några skivor vitt bröd i tärningar som du blandat med 2 msk olivolja och stekt i panna eller rostat gyllenbruna i ugnen.
Vintips till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.

4 portioner grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 24 små pilgrimsmusslor
  • 4 msk dl olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Sallad: 65 gram blandad sallad av ex. isbergssallad, maché, roman, ruccola och rossisallad
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl brödkrutonger
  • Tomat och basilikadressing: 1 stor tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 10 blad färsk basilika
  • Avokadosalsa: 1 avokado
  • 1 papaya
  • 0,25 melon, valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 0,5 lime
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i blöt.
  2. Marinad till pilgrimsmusslor: Skölj, dela och finhacka chilifrukten och lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt saften från 2 limeklyftor, salt och svartpeppar.
  5. Lägg i och vänd runt pilgrimsmusslor. Ställ att marinera övertäckta i kylen.
  6. Tomat och basilikadressing till salladen: Klyfta tomaten och kärna ur den. Skär bort skalet och tärna sedan tomatköttet så fint du kan. Lägg i en skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt, peppar, en halv pressad vitlök, saften från två klyftor lime samt finhackade basilikablad.Gör avokadosalsan: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och lägg i en skål.
  7. Skala papayan med en potatisskalare. Dela den och släng kärnorna. Skär i tärningar och lägg med avokadon.
  8. Skär melon i tärningar.
  9. Vänd försiktigt i olivolja, en halv finhackad röd chili, saften från en halv lime, vinäger och salt. Förvara i kylen.
  10. Rosta pinjenötter någon minut i en het stekpanna. Lägg upp i en skål.
  11. Gör ev. egna brödkrutonger genom att tärna vitt bröd och steka gyllenbruna i en het panna med någon msk olivolja. Salta dem lätt.
  12. Skölj sallad, häll av i durkslag och lägg upp i en skål.
  13. Skölj och halvera cocktailtomater. Lägg med salladen.
  14. Trä upp och fördela pilgrimsmusslorna på träspetten, ca 6 små eller 3-4 stora per spett och portion. Klipp ev. av ändarna om spetten är långa.
  15. Grilla pilgrimsspetten 2-3 minuter för små musslor och 3-4 minuter för större musslor på varje sida.
  16. Servera de grillade pilgrimsmusslorna på fat med avokadosalsan, salladen med dressingen, pinjenötter samt brödkrutonger. Lägg ev. upp tallrik: Lägg upp en hög salsa på tallriken och lägg spetten med de grillade pilgrimsmusslorna över. Lägg salladen bredvid samt ringla över tomat- och basilikadressingen. Strö över pinjenötter samt brödkrutonger.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer