Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing. En god förrätt eller lätt lunch från grillen. Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna.

Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan satta på små spett.

Du behöver 4 bambuspett, träspett eller små grillspett. Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.

Du kan rosta egna krutonger av några skivor vitt bröd i tärningar som du blandat med 2 msk olivolja och stekt i panna eller rostat gyllenbruna i ugnen.

Vintips:

Till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.

4 portioner grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 24 små pilgrimsmusslor
  • 4 msk dl olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Sallad: 65 gram blandad sallad av ex. isbergssallad, maché, roman, ruccola och rossisallad
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl brödkrutonger
  • Tomat och basilikadressing: 1 stor tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 10 blad färsk basilika
  • Avokadosalsa: 1 avokado
  • 1 papaya
  • 0,25 melon, valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 0,5 lime
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i blöt.
  2. Marinad till pilgrimsmusslor: Skölj, dela och finhacka chilifrukten och lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt saften från 2 limeklyftor, salt och svartpeppar.
  5. Lägg i och vänd runt pilgrimsmusslor. Ställ att marinera övertäckta i kylen.
  6. Tomat och basilikadressing till salladen: Klyfta tomaten och kärna ur den. Skär bort skalet och tärna sedan tomatköttet så fint du kan. Lägg i en skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt, peppar, en halv pressad vitlök, saften från två klyftor lime samt finhackade basilikablad.Gör avokadosalsan: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och lägg i en skål.
  7. Skala papayan med en potatisskalare. Dela den och släng kärnorna. Skär i tärningar och lägg med avokadon.
  8. Skär melon i tärningar.
  9. Vänd försiktigt i olivolja, en halv finhackad röd chili, saften från en halv lime, vinäger och salt. Förvara i kylen.
  10. Rosta pinjenötter någon minut i en het stekpanna. Lägg upp i en skål.
  11. Gör ev. egna brödkrutonger genom att tärna vitt bröd och steka gyllenbruna i en het panna med någon msk olivolja. Salta dem lätt.
  12. Skölj sallad, häll av i durkslag och lägg upp i en skål.
  13. Skölj och halvera cocktailtomater. Lägg med salladen.
  14. Trä upp och fördela pilgrimsmusslorna på träspetten, ca 6 små eller 3-4 stora per spett och portion. Klipp ev. av ändarna om spetten är långa.
  15. Grilla pilgrimsspetten 2-3 minuter för små musslor och 3-4 minuter för större musslor på varje sida.
  16. Servera de grillade pilgrimsmusslorna på fat med avokadosalsan, salladen med dressingen, pinjenötter samt brödkrutonger. Lägg ev. upp tallrik: Lägg upp en hög salsa på tallriken och lägg spetten med de grillade pilgrimsmusslorna över. Lägg salladen bredvid samt ringla över tomat- och basilikadressingen. Strö över pinjenötter samt brödkrutonger.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer