Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing. En god förrätt eller lätt lunch från grillen. Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna.

Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan satta på små spett.

Du behöver 4 bambuspett, träspett eller små grillspett. Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.

Du kan rosta egna krutonger av några skivor vitt bröd i tärningar som du blandat med 2 msk olivolja och stekt i panna eller rostat gyllenbruna i ugnen.

Vintips:

Till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.

4 portioner grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 24 små pilgrimsmusslor
  • 4 msk dl olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Sallad: 65 gram blandad sallad av ex. isbergssallad, maché, roman, ruccola och rossisallad
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl brödkrutonger
  • Tomat och basilikadressing: 1 stor tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 10 blad färsk basilika
  • Avokadosalsa: 1 avokado
  • 1 papaya
  • 0,25 melon, valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 0,5 lime
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i blöt.
  2. Marinad till pilgrimsmusslor: Skölj, dela och finhacka chilifrukten och lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt saften från 2 limeklyftor, salt och svartpeppar.
  5. Lägg i och vänd runt pilgrimsmusslor. Ställ att marinera övertäckta i kylen.
  6. Tomat och basilikadressing till salladen: Klyfta tomaten och kärna ur den. Skär bort skalet och tärna sedan tomatköttet så fint du kan. Lägg i en skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt, peppar, en halv pressad vitlök, saften från två klyftor lime samt finhackade basilikablad.Gör avokadosalsan: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och lägg i en skål.
  7. Skala papayan med en potatisskalare. Dela den och släng kärnorna. Skär i tärningar och lägg med avokadon.
  8. Skär melon i tärningar.
  9. Vänd försiktigt i olivolja, en halv finhackad röd chili, saften från en halv lime, vinäger och salt. Förvara i kylen.
  10. Rosta pinjenötter någon minut i en het stekpanna. Lägg upp i en skål.
  11. Gör ev. egna brödkrutonger genom att tärna vitt bröd och steka gyllenbruna i en het panna med någon msk olivolja. Salta dem lätt.
  12. Skölj sallad, häll av i durkslag och lägg upp i en skål.
  13. Skölj och halvera cocktailtomater. Lägg med salladen.
  14. Trä upp och fördela pilgrimsmusslorna på träspetten, ca 6 små eller 3-4 stora per spett och portion. Klipp ev. av ändarna om spetten är långa.
  15. Grilla pilgrimsspetten 2-3 minuter för små musslor och 3-4 minuter för större musslor på varje sida.
  16. Servera de grillade pilgrimsmusslorna på fat med avokadosalsan, salladen med dressingen, pinjenötter samt brödkrutonger. Lägg ev. upp tallrik: Lägg upp en hög salsa på tallriken och lägg spetten med de grillade pilgrimsmusslorna över. Lägg salladen bredvid samt ringla över tomat- och basilikadressingen. Strö över pinjenötter samt brödkrutonger.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.