Hemgjord grillolja grundrecept

Ett grundrecept på grillolja i olika smaker. Ingen idé att köpa färdig grillolja då det är så enkelt och godare att göra egen. Tycker snarare att de köpta grilloljarna kan förstöra maten med konstiga smaker. Ett säkert kort är att hålla grilloljan enkel och inte blanda i för mycket grejer. Det är sen grillen som ger mest smak. 

Utgå från grundreceptet nedan och tillsätt: 

- ASIATISK GRILLOLJA: lägg till 2 tsk sesamolja, 0,5 tsk chiliflakes samt 1 msk färsk riven ingefära.
- GRILLOLJA TILL KYCKLING: lägg till 2 msk pressad citron eller lime samt 1 tsk torkad hackad rosmarin. 
- GRILLOLJA MED RÖKT SMAK: lägg till 1 tsk rökt paprikapulver samt 1 tsk mald spiskummin. 
- CHILIOLJA: lägg till chili efter tycke. Förslag är 0,5 tsk chiliflakes, en 0,5 hackad röd chilifrukt och/eller några droppar tabasco eller annan chilisås. 

Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillolja är också curry, ingefära, timjan, paprikapulver, rökt paprikapulver, mald spiskummin, chili, sambal oelek, ostronsås, socker, finhackade örter som basilika, gräslök, persilja med mera. 

Tycker du oljan bara droppar ner och brinner på kolen så kan du skippa oljan helt och blanda kryddorna till en torr sk Rubb - gnid in köttet i en skål och marinera samt grilla som vanligt. Detta funkar bra om du har ett kött med mer fett i ex. Entrecote, fläskkarré osv. 

grillolja till 800 gram kött, kyckling mm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk japansk ljus soja eller 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 krm mald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda i övriga ingredienser. Rör ihop grilloljan.
  2. Smaksätt ev med andra kryddor efter smak och tycke. Se förslag ovan.
  3. Tips inför grillning med grilloljan: Lägg köttet i en skål skuren i de bitar som de ska grillas. Gott är att skära i kuber och sedan trä på spett. Tillsätt grilloljan. Spara gärna lite i botten på skålen du blandat marinaden i som du kan ha att pensla med sedan vid grillningen. Låt stå någon halvtimme till timme att marinera. Längre tid i kylen. Ska du marinera längre så skippar du även saltet i marinaden (som annars drar ut vätska ur köttet).
  4. Marinerar du inte köttet innan så torka köttet om det är kladdigt eller blött med hushållspapper, lägg upp på fat eller tallrik och pensla med grilloljan medan grillen blir varm.
  5. Grilla och pensla igen minst en gång på varje sida ex. efter halva grillningen och mot slutet.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer