Hemgjord grillolja

Ett grundrecept på grillolja i olika smaker du kan blanda själv. Här ett grundrecept med olja, vitlök, soja, honung och peppar.

Vidare några förslag på varianter som passar till olika råvaror på grillen - bland annat asiatisk marinad, till kycklingmarinad, marinad med rökt smak eller hetare marinad med chili.

Utgå från grundreceptet nedan och tillsätt:

  • ASIATISK: lägg till 2 tsk sesamolja, 0,5 tsk chiliflakes samt 1 msk färsk riven ingefära.
  • TILL KYCKLING: lägg till 2 msk pressad citron eller lime samt 1 tsk torkad hackad rosmarin.
  • RÖKT SMAK BBQ: lägg till 1 tsk rökt paprikapulver samt 1 tsk mald spiskummin.
  • CHILI: lägg till chili efter tycke. Förslag är 0,5 tsk chiliflakes, en 0,5 hackad röd chilifrukt och/eller några droppar tabasco eller annan chilisås.
  • Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillolja är också curry, ingefära, timjan, paprikapulver, rökt paprikapulver, mald spiskummin, chili, sambal oelek, ostronsås, socker, finhackade örter som basilika, gräslök, persilja med mera.

Tycker du oljan bara droppar ner och brinner på kolen så kan du skippa oljan helt och blanda kryddorna till en torr grillkrydda eller Rubb - gnid in köttet i en skål och marinera samt grilla som vanligt. Detta funkar bra om du har ett kött med mer fett i exempelvis Entrecote och fläskkarré osv.

grillolja till 800 gram kött, kyckling mm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk japansk ljus soja eller 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 krm mald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk citron eller limesaft

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda i övriga ingredienser. Rör ihop grilloljan.
  2. Smaksätt ev med andra kryddor efter smak och tycke. Se förslag ovan.
  3. Tips inför grillning med grilloljan: Lägg köttet i en skål skuren i de bitar som de ska grillas. Gott är att skära i kuber och sedan trä på spett. Tillsätt grilloljan. Spara gärna lite i botten på skålen du blandat marinaden i som du kan ha att pensla med sedan vid grillningen. Låt stå någon halvtimme till timme att marinera. Längre tid i kylen. Ska du marinera längre så skippar du även saltet i marinaden (som annars drar ut vätska ur köttet).
  4. Marinerar du inte köttet innan så torka köttet om det är kladdigt eller blött med hushållspapper, lägg upp på fat eller tallrik och pensla med grilloljan medan grillen blir varm.
  5. Grilla och pensla igen minst en gång på varje sida ex. efter halva grillningen och mot slutet.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept