Hemgjord grillolja

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på grillolja i olika smaker du kan blanda själv. Här ett grundrecept med olja, vitlök, soja, honung och peppar.

Vidare några förslag på varianter som passar till olika råvaror på grillen - bland annat asiatisk marinad, till kycklingmarinad, marinad med rökt smak eller hetare marinad med chili.

Varianter

Utgå från grundreceptet nedan och tillsätt:

  • ASIATISK: lägg till 2 tsk sesamolja, 0,5 tsk chiliflakes samt 1 msk färsk riven ingefära.
  • TILL KYCKLING: lägg till 2 msk pressad citron eller lime samt 1 tsk torkad hackad rosmarin.
  • RÖKT SMAK BBQ: lägg till 1 tsk rökt paprikapulver samt 1 tsk mald spiskummin.
  • CHILI: lägg till chili efter tycke. Förslag är 0,5 tsk chiliflakes, en 0,5 hackad röd chilifrukt och/eller några droppar tabasco eller annan chilisås.
  • Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillolja är också curry, ingefära, timjan, paprikapulver, rökt paprikapulver, mald spiskummin, chili, sambal oelek, ostronsås, socker, finhackade örter som basilika, gräslök, persilja med mera.

Blanda en torr rub utan olja

Tycker du oljan droppar ner och brinner på kolen när du grillar så kan du skippa oljan helt och blanda kryddorna till en torr grillkrydda eller Rubb. Gnid sedan in ruben i köttet i en skål och marinera ett tag. Grilla sedan som vanligt. Detta funkar extra bra om du har ett kött med mer fett i som entrecote och fläskkarré.

Grillolja till 800 gram kött, kyckling med mera. Ca 6 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk japansk ljus soja eller 2 tsk kinesisk soja
  • 0,6 dl oliv-, majs, solros eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 krm mald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk citron eller limesaft

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda i övriga ingredienser. Rör ihop grilloljan.
  2. Smaksätt ev med andra kryddor efter smak och tycke. Se förslag ovan.
  3. Tips inför grillning med grilloljan: Lägg köttet i en skål skuren i de bitar som de ska grillas. Gott är att skära i kuber och sedan trä på spett. Tillsätt grilloljan. Spara gärna lite i botten på skålen du blandat marinaden i som du kan ha att pensla med sedan vid grillningen. Låt stå någon halvtimme till timme att marinera. Längre tid i kylen. Ska du marinera längre så skippar du även saltet i marinaden (som annars drar ut vätska ur köttet).
  4. Marinerar du inte köttet innan så torka köttet om det är kladdigt eller blött med hushållspapper, lägg upp på fat eller tallrik och pensla med grilloljan medan grillen blir varm.
  5. Grilla och pensla igen minst en gång på varje sida ex. efter halva grillningen och mot slutet.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept