Barbecuesås med ananas
Barbecuesås eller marinad med ananas, rödlök, paprika, krossade tomater, vitlök och torkad chipotle chili.
Tillagning
- Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
- Tillsätt tomatpuré. Rör om.
- Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och eventuellt rökessens.
- Koka barbecuesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
- Smaka av barbecuesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili. Tillsätt exempelvis några droppar tabasco eller chilisås sriracha för mer hetta.
Serveringsförslag
- God som sås och/eller marinad till grillat kött, pulled pork eller valfritt.
- Kan serveras varm eller kall.
Med ananas som gör kött mört
- Att ha ananas med i marinaden är ett känt trick för att få mört kött.
- Ananasjuice eller ananasspad innehåller enzymer som naturligt i ananas och de bryter ner proteiner och mörar köttet. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Hetta
- Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, piri-piri, chiliflakes eller annan torkad chili; färsk chili som röd chilipeppar, habanero, piri-piri; het chilisås som sriracha chilisås, tabasco eller sambal oelek.
- Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco eller sriracha-chilisås på slutet.
Med rökt smak
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du rökt paprikapulver eller någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal