Äppelgelé

Koka din egen äppelgelé. Blir en stor sats äppelgelé med god äppelsmak eller valfri smaksättning.

Kokt med socker och gul melatin som är pektin och konserveringsmedel för gelé.

1,52 liter äppelgelé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 kg äpplen
  • ca 2 dl vatten
  • 40 gram gul melatin, 1 påse
  • 750 gram strösocker

Tillagning

  1. Skär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar.
  2. Lägg äppelbitar och vatten i en stor kastrull med tjock botten. Koka ihop under lock. Låt koka i ca 20 minuter till ett löst äppelmos. Mosa ihop dem med en potatisstöt eller slev. Späd ev. med någon/några dl mer vatten så att du får ett löst mos. Mängden vatten kan variera något beroende på äppelsort.
  3. Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt självrinna i ca 25 minuter. Mosa och tryck ut så mycket saft du kan.
  4. Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft.
  5. Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig.
  7. Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev.
  8. Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin.
  9. Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.
  10. Förvaras i kylen eller mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Smaksätt äppelgelén med portvin så får den en fin färg och lite annorlunda smak.
Smaksätt äppelgelén med portvin så får den en fin färg och lite annorlunda smak.

Serveringsförslag

Passar som vanlig gelé till husmanskost, vilt och kyckling, fest, buffé, julbord med mera men också till dessertostar.

Varianter

  • Gelén går också fint att koka med syltsocker med lite extra pektin eller gelésocker.
  • Eller med gelésocker. Då tar du 1 dl gelésocker multi per dl avrunnen äppelsaft.

Val av äpplen

Välj helst en syrlig och mjölig sort av äpplen men vilken sort som helst funkar. Tips är att ta äpplen som inte är så goda att äta och istället koka dem till gelé.

Ta vara på fruktmoset om du vill

Jag skalade ej äpplena då det är lättare att bara koka ihop dem till mos och sedan sila ut saften. Sedan slängde jag resterna/fruktmoset som blev kvar.

Om du vill ta vara på allt så kan man skala äpplena och använda restena till äppelmos. Koka ihop med socker efter smak. Förslagsvis 1 kg fruktmos och 500 gram syltsocker. Då får du ett slags fast äppelmos. Lägg i burkar eller frys in i omgångar.

Pektinprov

Kolla gärna så att gelén stelnar som du vill genom att göra ett geléprov innan du häller på burk. Tillsätt annars mer pektin - köp gärna en flaska eller påse pektin att ha till hands om det skulle behövas.

Förvaring

  • Gelén kan du hälla på väl rengjorda glasburkar - exempelvis begagnade syltburkar eller liknande.
  • Förvaras mörkt och svalt - kan dock vara rumstemperatur. Lång hållbarhet.
  • Öppnad burk förvaras i kylen.

Smaksättningar

  • Äppel- och portvinsgelé - en lite festligare variant till vilt och husman. Tillsätt och rör i 1 dl portvin typ Ruby eller Tawny på slutet innan du mäter upp saften.
  • Sherry - tillsätt en 1 dl sherry som Pedro Ximinez på slutet och mät sedan upp saften.
  • Koka äpplena med örter som några kvistar färsk timjan; eller en kvist rosmarin; eller en bit kanelstång; en bit stjärnanis eller 1 dl hackad mynta.
  • Äppelgelé med chili - tillsätt färsk hackad chili efter tycke. Förslag är 2-3 röda spansk peppar som du delar, kärnar ur och strimlar samt rör i saften och koka med på slutet.
  • Äppelgelé med calvados - tillsätt 5 cl calvados när du silat av saften och mät sedan upp mängden saft.
E-mail
Medel: 3.6 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-09