Äppelgelé

Introduktion och förberedelse

Koka din egen äppelgelé. Passar som vanlig gelé till husmanskost och vilt men också till dessertostar eller rostmackan till frukost.

Välj helst en syrlig och mjölig sort av äpplen men vilken sort som helst funkar. En sort som inte är så god att äta är ju lämpligt att koka till till gelé.

Blir en hållbar och god äppelgelé kokt med socker och gul melatin som är pektin och konserveringsmedel för gelé. Går också fint att koka med syltsocker med lite extra pektin eller gelésocker. Använder du gelésocker tar du 1 dl gelésocker multi per dl avrunnen äppelsaft.

Gelén kan du hälla på rena sterilisterade glasburkar - exempelvis begagnade syltburkar eller liknande.

Jag skalade ej äpplena då det är lättare att bara koka ihop dem till mos och sedan sila ut saften. Sedan slängde jag resterna. Men om du vill ta vara på allt så kan man skala äpplena och använda det äppelmos som blir kvar när du silat ut äppelsaften och koka ihop med socker efter smak. Tillsätt eventuellt lite konserveringsmedel om du vill ha ett hållbart mos. Då får du ett slags fast äppelmos. Lägg i burkar eller frys in i omgångar.

Kolla gärna så att gelén stelnar som du vill genom att göra ett geléprov innan du häller på burk. Tillsätt annars mer pektin - köp gärna en flaska eller påse pektin att ha till hands om det skulle behövas.

Förvaras mörkt och svalt - kan dock vara rumstemperatur. Lång hållbarhet. Öppnad burk förvaras i kylen.

Varianter:

  • Äppel- och portvinsgelé - en lite festligare variant till vilt och husman. Tillsätt och rör i 1 dl portvin typ Ruby eller Tawny på slutet. Eller gör hälften vanlig äppelgelé och tillsätt 0,5 dl portvin till den andra hälften.
  • Sherry - tillsätt en 1 dl sherry som Pedro Ximinez på slutet.
  • Koka äpplena med örter som några kvistar färsk; eller en kvist rosmarin; eller en bit kanelstång; en bit stjärnanis eller 1 dl hackad mynta.
  • Äppelgelé med chili - tillsätt färsk hackad chili efter tycke. Förslag är 3 röda spansk peppar som du delar, kärnar ur och strimlar samt rör i saften och koka med på slutet.

1,52 liter äppelgelé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 kg äpplen
  • 2 dl vatten
  • 40 gram gul melatin, 1 påse
  • 750 gram strösocker

Tillagning

  1. Skär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar.
  2. Koka äpplena med vattnet i 15 minuter i en stor kastrull med tjock botten. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer.
  3. Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 35 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas.
  4. Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft.
  5. Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig.
  7. Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev.
  8. Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin.
  9. Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.