Fyllda äppelbullar
Fyllda äppelbullar - en variant på släta vetebullar fyllda med äppelmos garnerade med pärlsocker.
Bullarna passar till fika och picknick. Kan frysas.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
- Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
- Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
- Dela degen i två delar.
- Kavla ut varje deg till en stor fyrkantig rektangel - en i taget.
- Ta ut runda kakor (1 dm i diameter) eller skär rutor ca 1 dm.
- Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
- Lägg två msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten eller trianglar.
- Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med 10 på varje.
- Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i ca 10 minuter.
- Låt äppelbullarna svalna på galler.
Med köpt eller hemgjort äppelmos
Du kan ta köpt äppelmos eller göra eget äppelmos.
Varianter på fyllning
- En variant är att även fylla varje bulle med någon tsk riven mandelmassa.
- De kan också fyllas med vaniljkräm likt dessa bullar.
- Vidare kan de fyllas med annan sylt efter tycke - prova blåbärssylt eller hallonsylt.
Varianter
- Äppelbullarna kan också bakas ut som gifflar och fyllas med äppelmos och mandelmassa eller annan valfri sylt.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal