Gifflar med fyllning

Gifflar med fyllning av en blandning av mandelmassa och äppelmos.
Du kan också fylla gifflarna med kokta mosade plommon (utan kärnor) samt mandelmassa.

40 gifflar med fyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 2 dl äppelmos eller annat mos eller 2 msk vatten
  • 150 g mandelmassa, riven
  • Till pensling: 1 uppvispat ägg
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset.
  6. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  8. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  9. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  10. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  11. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  12. Pensla med gifflarna uppvispat ägg.
  13. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer