Gifflar med fyllning

Introduktion och förberedelse

Gifflar med fyllning av mandelmassa och äppelmos.

Goda till fika, utflykt, picknick, vardags eller buffé. Du kan också fylla gifflarna med annat istället för äpplen som kokta mosade plommon, blåbär, päron, jordgubbssylt eller annat gott.

Du kan köpa äppelmos eller laga eget äppelmos och ha i gifflarna.

40 gifflar med fyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 2 dl äppelmos eller annat mos eller 2 msk vatten
  • 150 g mandelmassa, riven
  • Till pensling: 1 uppvispat ägg
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset.
  6. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  8. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  9. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  10. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  11. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  12. Pensla med gifflarna uppvispat ägg.
  13. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer