Gifflar med fyllning

Gifflar med fyllning av en blandning av mandelmassa och äppelmos.
Du kan också fylla gifflarna med kokta mosade plommon (utan kärnor) samt mandelmassa.

40 gifflar med fyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 2 dl äppelmos eller annat mos eller 2 msk vatten
  • 150 g mandelmassa, riven
  • Till pensling: 1 uppvispat ägg
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset.
  6. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  8. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  9. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  10. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  11. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  12. Pensla med gifflarna uppvispat ägg.
  13. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer