Napoleonbakelse

Introduktion och förberedelse

En Napoleonbakelse består av smördeg i lager varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr med röd-vinbärsgelé och sockerglasyr.

Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med vispad grädde, vaniljkräm och äppelmos.

Du kan baka egen smördeg, vaniljkräm och äppelmos om du vill göra allt från grunden.

Napoleonbakelsen är ej uppkallad efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung är kring Neapel i Italien - Napoletana - som sägs ha namngett bakelsen.

ca 10 Napoleonbakelser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 plattor fryst smördeg, du ska kunna kavla ut 3 st längder ca 8 x 40 cm. Det finns också smördeg i kylen på rulle.
  • Fyllning: 2,5 dl vaniljkräm (av vaniljvisp, pulver eller hemlagad)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos
  • Garnering: 3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
  2. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
  3. Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
  4. Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
  5. Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
  6. Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
  7. Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
  8. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
  9. Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 349 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.