Napoleonbakelse
En Napoleonbakelse består av smördeg i lager varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr med rödavinbärsgelé och sockerglasyr.
Bakelsen görs av smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvas sedan med vispad grädde, vaniljkräm och äppelmos.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
- Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
- Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
- Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
- Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
- Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
- Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
- Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
- Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.
Från grunden
Du kan göra egen rödavinbärsgelé, baka egen smördeg, vaniljkräm och äppelmos om du vill göra allt från grunden.
Ursprung
Napoleonbakelsen är ej uppkallad efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung är kring Neapel i Italien - Napoletana - som sägs ha namngett bakelsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 349 kcal