Berlinermunkar
Fritera egna Berlinermunkar. Runda bulliga munkar du kan garnera och vända i socker och/eller glasyr samt strössel men också fylla med hallonsylt, äppelmos eller vaniljkräm.
Passar till fika, Valborg, fest och kakbord.
Tillagning
- Värm mjölken till 35 grader.
- Smula jästen i en skål och blanda ner någon dl av mjölken. Rör tills jästen löst sig.
- Mät upp vetemjöl, socker och salt i en stor degbunke eller i en degbunke till en degblandare.
- Tillsätt den varma mjölken samt jästblandningen.
- Rör ihop till en smulig kladdig deg.
- Blanda i klickar av mjukt smör.
- Tillsätt äggen och blanda ihop till en deg.
- Knåda ihop degen och knåda den smidig för hand i ca 10 minuter eller i degblandare ca 7 minuter.
- Ställ degen att jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 1 timme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Rulla ut en halv bit deg i taget till en längd som du sedan delar i 10-11 bitar.
- Rulla och knåda ihop små bullar. Jag brukar ta en degbit i taget och trycka degen mot bakbordet med kupad hand och göra cirkulära rörelser så formas en rund fin och slät degboll.
- Lägg över degbollarna på bricka, plåt eller skärbräda med bakplåtspapper eller så mjölar du den lätt.
- Jäs övertäckta i en timme.
- FRITERING: Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C.
- Fritera 3-4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörk brun färg och fritera en minut till på andra sidan.
- Ta upp och lägg på en bricka eller plåt med hushållspapper under att rinna av.
- GARNERING: Förbered den eller de garneringar du vill ha - häll upp strösocker, florsocker samt strössel på tallrikar eller skålar; blanda kanel och socker (se ovan) om du gillar det; blanda sockerglasyr och chokladglasyr (se ovan) om du vill ha det.
- Låt munkarna svalna så att du kan ta i dem.
- Vänd dem i strösocker, kanelsocker och/eller florsocker. Vill du glasera dem så doppar du ena halvan i glasyr och snurrar försiktigt så glasyren fastnar. Lägg med glasyren upp på bakplåtspapper eller galler att stelna. De kan även doppas i strössel också innan glasyren stelnat.
- FYLLNING: Fyllning är valfritt men gott. Gör en sats och räkna ca 4-6 dl av den fyllning du vill ha. Du kan ta äppelmos, sylt som hallonsylt eller vaniljkräm - se ovan.
- Skär ett snitt på 2-3 cm vågrätt med en liten skalkniv några cm in i kanten på varje munk.
- Fyll en spritspåse med ett smalt munstycke med den fyllning du vill ha i.
- Spritsa in 2-3 msk fyllning i varje munk.
- Munkar som blir över kan frysas och tinas och värmas försiktigt i mikron till servering.
- Berlinermunkarna är klara att serveras.
Garnering
- Strösocker - vänd munkarna i vanligt strösocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
- Florsocker - vänd munkarna i rejält med florsocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
- Kanelsocker - vänd munkarna i strösocker blandat med kanel. Ett förslag är att ta blanda en dl socker och 2 tsk kanel.
- Sockerglasyr eller chokladglasyr - doppa munkarna på en sida i sockerglasyr. Låt stelna eller doppa vidare i strössel som färgat strössel, hackade nötter, chokladströssel eller valfritt strössel.
Sockerglasyr
Blanda 3 dl florsocker med 5 msk mjölk samt 1 tsk vaniljsocker. Rör ihop i en skål och förvara övertäckt med gladplast till användning.
Chokladglasyr
Blanda 3 dl florsocker med 6 msk mjölk, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker samt 50 gram smält smör eller margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Fyllning
Skär ett 2-3 dm brett snitt vågrätt i kanten och någon cm in i munkarna. Spritsa in ca 2 msk fyllning i varje munk.
- Vaniljkräm - gör egen vaniljkräm eller blanda från pulver som Marsan eller vispa vaniljvisp hård.
- Sylt - fyll med hemgjord hallonsylt eller annan sylt. Du kan också köpa färdig sylt eller marmelad och fylla med den.
- Äppelmos - fyll med hemgjort eller köpt äppelmos för äppelmunkar.
- Nutella - fyll med nutella.
- Frosting och färskostfyllning - fyll med hemgjord frosting av färskost och socker som den man vanligtvis toppar på cupcakes.
Du behöver
- En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Använder du en gryta så behöver du en termometer också.
- En slev eller stekpinsett i stål eller plast som tål hög värme (200 °C).
- Runda utstickare i metall - en stor på runt 8 cm diameter som formar diameterna på munkarna och en mindre på ca 3 cm diameter som du sticker ut hålet i mitten med.
- En kavel och en stor degbunke eller degblandare (hushållsassistent).
Ta hand om frityroljan
Oljan som blir kvar när du friterat kan du låta svalna helt, sila upp och hälla tillbaka i samma flaskor du köpt oljan i. Oljan kan du fritera med igen. Vill du slänga den så ska du inte hälla ut den i ditt avlopp utan lämna till återvinningsstation.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal