Berlinermunkar

Garnerade Berlinermunkar på fat
Hur du gör hemgjorda friterade Berlinermunkar. Munkarna garneras med socker och glasyr. Vidare kan de också fyllas med äppelmos, sylt eller vaniljkräm.
Degen till Berlinermunkarna innan jäsning.
Degen till Berlinermunkarna innan jäsning. Sätt att jäsa övertäckt till dubbel storlek ca en timme.
Rullad deg i bollar till Berlinermunkarna
Degen till Berlinermunkarna rullar du till bollar som du jäser och sedan friterar.
Berlinermunkarna friteras
Fritera degbollarna till munkarna på en sida i taget. Det tar ca en minut på varje sida - vänd dem sedan. Lägg upp på bricka med hushållspapper att rinna av och svalna något innan du garnerar och eventuellt fyller dem.
Chokladglasyr till munkarna
Chokladglasyr till munkarna rör du ihop av florsocker, mjölk, kakao och smält smör. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Kanelsocker till garnering
Gillar du munkar med kanel och socker så blandar du helt enkelt ett kanelsocker av strösocker och kanel samt eventuellt någon tsk vaniljsocker i.
Sockerglasyr till munkarna
Sockerglasyr är lätt att röra ihop av florsocker, mjölk och lite vaniljsocker. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av Berlinermunkar
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av Berlinermunkar - en fritös, termometer, stekpinsett och något att hantera munkarna med i fritösen, utstickare, kavel, degbunke och bakbricka.
Fyllda Berlinermunkarna på skärbräda
Skär ett snitt in i munkarna i mitten och spritsa in den fyllning du gillar - vanligt är vaniljkräm, äppelmos och hallonsylt.
Fyllda Berlinermunkar
Några varianter på fyllda munkar med hallonsylt, vaniljkräm och äppelmos garnerade med sockerglasyr och strössel, vanligt socker, florsocker samt kanelsocker.
How to make Berliner doughnuts with glazing, sprinkles and filling.   Full recipe in clip. Makes 22 Berliner douhnuts. >
Berliner doughnuts

Introduktion och förberedelse

Fritera egna Berlinermunkar. Runda bulliga munkar du kan garnera och vända i socker och/eller glasyr samt strössel men också fylla med hallonsylt, äppelmos eller vaniljkräm.

Passar till fika, Valborg, fest och kakbord.

Garnering

  • Strösocker - vänd munkarna i vanligt strösocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Florsocker - vänd munkarna i rejält med florsocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Kanelsocker - vänd munkarna i strösocker blandat med kanel. Ett förslag är att ta blanda en dl socker och 2 tsk kanel.
  • Sockerglasyr eller chokladglasyr - doppa munkarna på en sida i sockerglasyr. Låt stelna eller doppa vidare i strössel som färgat strössel, hackade nötter, chokladströssel eller valfritt strössel.

Sockerglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 5 msk mjölk samt 1 tsk vaniljsocker. Rör ihop i en skål och förvara övertäckt med gladplast till användning.

Chokladglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 6 msk mjölk, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker samt 50 gram smält smör eller margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.

Fyllning

Skär ett 2-3 dm brett snitt vågrätt i kanten och någon cm in i munkarna. Spritsa in ca 2 msk fyllning i varje munk.

  • Vaniljkräm - gör egen vaniljkräm eller blanda från pulver som Marsan eller vispa vaniljvisp hård.
  • Sylt - fyll med hemgjord hallonsylt eller annan sylt. Du kan också köpa färdig sylt eller marmelad och fylla med den.
  • Äppelmos - fyll med hemgjort eller köpt äppelmos för äppelmunkar.
  • Nutella - fyll med nutella.
  • Frosting och färskostfyllning - fyll med hemgjord frosting av färskost och socker som den man vanligtvis toppar på cupcakes.

Berlinermunkar med olika garnering
Berlinermunkar med olika garnering: från övre vänster med chokladglasyr och chokladströssel, sockerglasyr med färgat strössel; de övriga med strösocker, florsocker och kanelsocker.

Du behöver

  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Använder du en gryta så behöver du en termometer också.
  • En slev eller stekpinsett i stål eller plast som tål hög värme (200 °C).
  • Runda utstickare i metall - en stor på runt 8 cm diameter som formar diameterna på munkarna och en mindre på ca 3 cm diameter som du sticker ut hålet i mitten med.
  • En kavel och en stor degbunke eller degblandare (hushållsassistent).

Ta hand om frityroljan

Oljan som blir kvar när du friterat kan du låta svalna helt, sila upp och hälla tillbaka i samma flaskor du köpt oljan i. Oljan kan du fritera med igen. Vill du slänga den så ska du inte hälla ut den i ditt avlopp utan lämna till återvinningsstation.

22 Berlinermunkar

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 35 gram jäst, 3/4 pkt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 100 gram mjukt smör
  • 6 äggulor
  • TILL FRITERING: 2 liter frityrolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • GARNERINGSFÖRSLAG: 1 sats sockerglasyr - se ovan
  • 1 sats chokladglasyr - se ovan
  • 2 dl strössel av valfria sorter
  • 2 dl strösocker
  • 1 sats kanelsockerblandning - se ovan
  • FYLLNING: 4-6 dl äppelmos, sylt som hallonsylt eller vaniljkräm

Tillagning

  1. Värm mjölken till 35 grader.
  2. Smula jästen i en skål och blanda ner någon dl av mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  3. Mät upp vetemjöl, socker och salt i en stor degbunke eller i en degbunke till en degblandare.
  4. Tillsätt den varma mjölken samt jästblandningen.
  5. Rör ihop till en smulig kladdig deg.
  6. Blanda i klickar av mjukt smör.
  7. Tillsätt äggen och blanda ihop till en deg.
  8. Knåda ihop degen och knåda den smidig för hand i ca 10 minuter eller i degblandare ca 7 minuter.
  9. Ställ degen att jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 1 timme.
  10. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
  11. Rulla ut en halv bit deg i taget till en längd som du sedan delar i 10-11 bitar.
  12. Rulla och knåda ihop små bullar. Jag brukar ta en degbit i taget och trycka degen mot bakbordet med kupad hand och göra cirkulära rörelser så formas en rund fin och slät degboll.
  13. Lägg över degbollarna på bricka, plåt eller skärbräda med bakplåtspapper eller så mjölar du den lätt.
  14. Jäs övertäckta i en timme.
  15. FRITERING: Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C.
  16. Fritera 3-4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörk brun färg och fritera en minut till på andra sidan.
  17. Ta upp och lägg på en bricka eller plåt med hushållspapper under att rinna av.
  18. GARNERING: Förbered den eller de garneringar du vill ha - häll upp strösocker, florsocker samt strössel på tallrikar eller skålar; blanda kanel och socker (se ovan) om du gillar det; blanda sockerglasyr och chokladglasyr (se ovan) om du vill ha det.
  19. Låt munkarna svalna så att du kan ta i dem.
  20. Vänd dem i strösocker, kanelsocker och/eller florsocker. Vill du glasera dem så doppar du ena halvan i glasyr och snurrar försiktigt så glasyren fastnar. Lägg med glasyren upp på bakplåtspapper eller galler att stelna. De kan även doppas i strössel också innan glasyren stelnat.
  21. FYLLNING: Fyllning är valfritt men gott. Gör en sats och räkna ca 4-6 dl av den fyllning du vill ha. Du kan ta äppelmos, sylt som hallonsylt eller vaniljkräm - se ovan.
  22. Skär ett snitt på 2-3 cm vågrätt med en liten skalkniv några cm in i kanten på varje munk.
  23. Fyll en spritspåse med ett smalt munstycke med den fyllning du vill ha i.
  24. Spritsa in 2-3 msk fyllning i varje munk.
  25. Munkar som blir över kan frysas och tinas och värmas försiktigt i mikron till servering.
  26. Berlinermunkarna är klara att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer