Råggröt

Introduktion och förberedelse

Råggröt kokar du av rågflingor och vatten.

En god, nyttig och billig gröt till frukost eller mellanmål.

Serveringsförslag

  • Servera råggröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt, rödvinbärssylt eller valfri sylt.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
  • Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning

Så här mycket rågflingor, vatten och salt behöver du till gröten:

Portioner Rågflingor Vatten Salt
1 1 dl 3 dl 1 krm
2 2 dl 5 dl 2 krm
4 4 dl 9-10 dl 0,75 tsk

Varianter

  • En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt rågflingor i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
  • Byt en del av rågflingorna mot andra flingor som havregryn, fibergryn eller blandade gryn.
  • Tillsätt 1-2 msk chiafrön innan du kokar gröten.
  • Koka gröt med rågmjöl - rågmjölsgröt eller vattgröt.

4 portioner råggröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 4 dl rågflingor
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp vatten, rågflingor och salt i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning.
  3. Låt råggröten puttra i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Råggröten är klar att servera med kall mjölk och något sött till som socker, sirap, sylt, bär eller äppelmos.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-29