Råggröt

Råggröt kokar du av rågflingor och vatten. En god, nyttig och billig gröt till frukost eller mellanmål.

Serveringsförslag

  • Servera råggröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma. Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning råggröt:

Så här mycket rågflingor, vatten och salt behöver du till gröten:

Portioner Rågflingor Vatten Salt
1 1 dl 3 dl 1 krm
2 2 dl 5 dl 2 krm
4 4 dl 9-10 dl 0,75 tsk

Varianter:

  • En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt havregryn i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
  • Byt en del av rågflingorna mot andra flingor som havregryn, fibergryn eller blandade gryn.
  • Koka gröt med rågmjöl - rågmjölsgröt eller vattgröt.

4 portioner råggröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 4 dl rågflingor
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp vatten, rågflingor och salt i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning.
  3. Låt råggröten puttra i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Råggröten är klar att servera med kall mjölk och något sött till som socker, sirap, sylt, bär eller äppelmos.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.