Chiapudding

Ett grundrecept på chiapudding med chiafrön samt förslag på smaksättning, servering och tillbehör.

2 portioner chiapudding

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 1 tim 3 min
  • Klart på: 1 tim 3 min

Ingredienser

  • 6 msk chiafrön
  • 4 dl vätska som mjölk, filmjölk, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller valfritt
  • 1 krm vanillinsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda chiafrön med valfri vätska i en skål eller två portionsskålar. Tillsätt vanillinsocker eller annan sötning om du önskar det. Rör om.
  2. Låt stå minst 30 minuter men gärna en 1 timme. Kan gärna stå över natten i kylen. Om du vill kan du röra om efter halva tiden men det är ej nödvändigt. Smidigt är att blanda ihop kvällen innan och ställa i kylen så har du chiapudding till frukost eller att ta med som lunchlåda.
  3. Servera chiapuddingen med önskade tillbehör och topping - se förslag ovan. Gott är nötter som mandel; kokosflakes; frön som pumpafrön; tärnad eller skivad frukt som banan, äpple, blåbär, hallon, jordgubbar, persika med mera.
Chiapudding med melonbitar och blåbär i glas
Chiapudding gjord med mandelmjölk toppad med melon och mango i bitar samt snabbtinade blåbär från frysen.

Serveringsförslag

  • Chiapudding serveras kall med valfria tillbehör till frukost, mellanmål, lätt lunch, lunchlåda, utflykt, picknick eller kvällsmål.
  • Gott med färska bär och frukt som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré och/eller granatäpple.
  • Rårörda bär eller sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
  • Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
  • Frön som pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön och solrosfrön. Rosta dem gärna någon minut i en het stekpanna. Låt svalna.
  • Kokosflingor eller kokosflakes
  • Granola med kokos eller dadlar. Eller rostad musli med nötter.

Framförhållning

Chiafröna läggs i blöt - minst 30 minuter, gärna en timme eller över natten.

Varianter

  • Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta en halv tsk honung, ett krm vaniljsocker eller en tsk sylt.
  • Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så är ett tips att värma den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna. Då får du ej fettklumpar i chiapuddingen - vilket jag inte tycker gör så mycket. Du kan även röra om den till servering.
  • En god variant är chiapudding med havregryn.
E-mail
Medel: 3.9 (61 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-19