Chiapudding

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du tillagar chiafrön och gör chiapudding. Det passar till nyttig frukost och mellanmål. Det är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i blöt någon timme eller över natten. Sedan serveras de svällda chiafröna kalla med önskade tillbehör. Chiafrön är mycket nyttiga men också goda.

Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta lite honung, vaniljsocker eller sylt. Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så värm den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna så får du ej fettklumpar i chiapuddingen.

Servera chiapuddingen med:

  • Färska bär och frukt som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré och/eller
  • Sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
  • Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
  • Annat gott till chiapudding är kokosflingor eller kokosflakes.

2 portioner chiapudding

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 1 tim 3 min
  • Klart på: 1 tim 3 min

Ingredienser

  • 6 msk chiafrön
  • 4 dl vätska som mjölk, kokosmjölk, mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller liknande
  • 2 krm vanillinsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda chiafröna med valfri vätska i en skål. Tillsätt vanillinsocker eller annan sötning om du önskar det. Rör om.
  2. Låt stå minst 1 timme och svälla i kylen. Rör då och då. Kan gärna stå över natten i kylen.
  3. Servera chiapuddingen med önskade tillbehör ovan.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.