Chiapudding
Ett grundrecept på chiapudding med chiafrön samt förslag på smaksättning, servering och tillbehör.
Tillagning
- Blanda chiafrön med valfri vätska i en skål eller två portionsskålar. Tillsätt vanillinsocker eller annan sötning om du önskar det. Rör om.
- Låt stå minst 30 minuter men gärna en 1 timme. Kan gärna stå över natten i kylen. Om du vill kan du röra om efter halva tiden men det är ej nödvändigt. Smidigt är att blanda ihop kvällen innan och ställa i kylen så har du chiapudding till frukost eller att ta med som lunchlåda.
- Servera chiapuddingen med önskade tillbehör och topping - se förslag ovan. Gott är nötter som mandel; kokosflakes; frön som pumpafrön; tärnad eller skivad frukt som banan, äpple, blåbär, hallon, jordgubbar, persika med mera.
Serveringsförslag
- Chiapudding serveras kall med valfria tillbehör till frukost, mellanmål, lätt lunch, lunchlåda, utflykt, picknick eller kvällsmål.
- Gott med färska bär och frukt som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré och/eller granatäpple.
- Rårörda bär eller sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
- Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
- Frön som pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön och solrosfrön. Rosta dem gärna någon minut i en het stekpanna. Låt svalna.
- Kokosflingor eller kokosflakes
- Granola med kokos eller dadlar. Eller rostad musli med nötter.
Framförhållning
Chiafröna läggs i blöt - minst 30 minuter, gärna en timme eller över natten.
Varianter
- Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta en halv tsk honung, ett krm vaniljsocker eller en tsk sylt.
- Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så är ett tips att värma den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna. Då får du ej fettklumpar i chiapuddingen - vilket jag inte tycker gör så mycket. Du kan även röra om den till servering.
- En god variant är chiapudding med havregryn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal