Chiapudding

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du tillagar chiafrön och gör chiapudding. Det passar till nyttig frukost och mellanmål.

Det är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i blöt - minst 20 minuter, gärna en timme eller över natten.

Sedan serveras chiapuddingen kall med önskade tillbehör - se förslag nedan.

Chiafrön är mycket nyttiga men också goda.

Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta en halv tsk honung, ett krm vaniljsocker eller en tsk sylt.

Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så är ett tips att värma den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna. Då får du ej fettklumpar i chiapuddingen - vilket jag inte tycker gör så mycket. Du kan även röra om den till servering.

Serveringsförslag

  • Färska bär och frukt som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré och/eller granatäpple.
  • Sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
  • Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
  • Frön som pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön och solrosfrön.
  • Kokosflingor eller kokosflakes
  • Granola med kokos eller dadlar. Eller rostad musli med nötter.

2 portioner chiapudding

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 1 tim 3 min
  • Klart på: 1 tim 3 min

Ingredienser

  • 6 msk chiafrön
  • 4 dl vätska som mjölk, filmjölk, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller valfritt
  • 1 krm vanillinsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda chiafröna med valfri vätska i en skål. Tillsätt vanillinsocker eller annan sötning om du önskar det. Rör om.
  2. Låt stå minst 20 minuter men gärna en 1 timme. Kan gärna stå över natten i kylen. Om du vill kan du röra om efter halva tiden men det är ej nödvändigt. Smidigt är att blanda chiapuddingen kvällen innan och ställa i kylen så har du chiapudding till frukost.
  3. Servera chiapuddingen med önskade tillbehör och topping - se förslag ovan. Gott är nötter som mandel; kokosflakes; frön som pumpafrön; tärnad eller skivad frukt som banan, äpple, blåbär, hallon, jordgubbar, persika med mera.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-02