Päronmos

Introduktion och förberedelse

Päronmos av kokta tärnade päron och socker. Gott som tillbehör till husmanskost eller på flingor och gröt.

Många päron som Conferens är hårdare i konsistensen än andra sorter. De får koka längre för att mosas. En del sorter är mjukare och mer mogna och tar då kortare tid för att koka mjuka nog att mosa. Testa att mosa päronen när du kokt ett tag annars får du koka lite till och eventuellt späda med lite vatten så det inte kokar torrt.

Du kan använda alla sorters päron till mos som exempelvis Conference, Clapps, Greve Moltke eller Anjou eller gärna svenska Clara Frijs, Carola eller Clapps.

Tips för stor omgång päronmos:

Ska du göra mycket mos eller vill spara moset länge och vill ha ett hållbart mos så kräver det lite mer förberedelser men är inte särskilt komplicerat. Tillsätt c-vitamin Askorbinsyra samt konserveringsmedel på slutet.

Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen. Man kan också frysa in moset i burkar eller påsar att ta fram vid behov - se nedan.

Smaksättningar

Gott till päron är att tillsätta en msk hackad färsk ingefära; en stång kanel; eller någon cm bit vaniljstång när du kokar moset. Eller tillsätt 0,5 dl hackad mandel på slutet.

Du kan också blanda päron med äppel eller laga äppelmos.

Päronmos till frysen

Kan lagas med enbart päron och lite eller helt utan socker. Koka ihop skalade och tärnade päron så de är mjuka och tillsätt den mängd socker du vill förslagsvis några msk socker. Låt svalna. Lägg i plastburkar eller fryspåsar samt frys in.

6 dl päronmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,4 kg päron med skal, ca 10 päron eller 1,2 liter skalade tärnade päron
  • 1,5 dl socker eller valfri mängd
  • 1 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat konserveringmedel (valfritt)

Tillagning

  1. Skala päronen med en potatisskalare. Skär loss kanter runt kärnhuset och tärna päronen.
  2. Lägg i en kastrull med tjock botten och lock.
  3. Tillsätt lite vatten och koka upp päronen.
  4. Koka päronen mjuka på låg värme under lock. Rör då och då. Späd med lite vatten om det skulle koka torrt. Koka i ca 35 minuter vid fasta päron. Mogna mjuka päron kan gå snabbare. Prova att mosa dem efter hand och när de går att mosa ihop är de klara. Mixa eventuellt lite med en stavmixer.
  5. Vill du ha ett päronmos som är hållbart att förvara mörkt och svalt så tillsätter du konserveringsmedel. Rör först ut ett krm natriumbensoat i ett litet glas med varmt päronmos och rör sedan ut det i resten av moset.
  6. Häll upp päronmoset i en stor glasburk eller flera små. Man kan också hälla upp i plastburkar. Förvara i kylen. Moset kan frysas och då håller det länge i frysen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.