Trerätters till Nyår

Ett färdigt förslag på trerätters nyårsmiddag med vintips.

Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar
Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar

Här har jag valt ut några klassiska recept och säkra kort till en trerätters nyårsmiddag. Gillar du inte dessa rätter så kan du välja andra samt få fler tips till nyårsmat här.

Tänk bara på att väljer du kött till förrätt så ta fisk till huvudrätt och tvärtom. Jag har också tagit med vegetariskt alternativ. Här kan du ha räkor på snittar och sedan till förrätt - helt fel egentligen - men jag gillar räkor.

Börja med snittar och bubblande mousserande vin som välkomsdrink; sedan en förrätt; huvudrätt; efterrätt eller dessert samt vanligt kaffe eller kaffedrinkar med godis-tryffel.

Sedan är det tolvslag och dags för kyld skumpa eller liknande. Efter tolvslaget kan man laga en vickning med om man vet att gästerna är hungriga och inte vill gå hem. Här hittar du flera recept som passar till nyår.

Tilltugg:

Bjud först på något att tugga på så gästerna får något i magen direkt. Snittar som ankleversnittar, räksnittar samt löjromssnittar på tunnbröd är gott. Och/eller melonbitar lindade med parmaskinka.

Förrätt:

Mitt tips på förrätt är med skaldjur om huvudrätten är kött. Gott är avokadohalva, Toast Skagen eller räkcocktail. Annat som funkar är Ceviche eller kokt hummer.

Alternativ: Om huvudrätten är fisk kan du välja en förrätt med kött eller vegetarisk som Miniråbiffar, Carpaccio med oxfile eller svamp.

Huvudrätt:

Kött: Oxfilé provencale eller Oxfilé med Bearnaisesås och klyftpotatis.

Fisk: Fiskspett med hummersås.

Vegetariskt: Ugnsbakad fetaost. Servera med valfria tillbehör eller samma tillbehör som till kött eller fiskrätten.

Efterrätt:

Här har jag valt pannacotta med sylt som hjortron - mylta, creme brule, chokladpannacotta eller cheesecake. Alla dessa kan du förbereda dagen innan och ha i kylen. Creme brule är här det krångligaste receptet och du behöver små värmetåliga ugnsformar samt en gasbrännare att bränna sockret vid servering. En variant som kan förberedas helt till servering är creme caramel.

Att dricka till nyårsmiddagen:

Snittar och välkomstdryck

Servera med kylt mousserande vin som Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne. Funkar också med en väl kyld modern IPA öl som Lagunita eller ljusare lageröl som Nils Oscar.

Förrätten

Skaldjur: Vintips till är ett vitt torrt och kylt ekfatslagrat chardonnay.

Till förrätt med kött så kan du ta öl som IPA eller lageröl.

Huvudrätt med kött:

ett rött väl lagrat vin som shiraz från Australien eller syrah från Frankrike funkar. Ett finare Cabernet Sauvignon från nya världen (Australien, Sydafrika, USA osv) eller klassiskt Bordeaux-vin funkar också utmärkt till oxfilé med bearnaise.

Efterrätt

Välj ett sött dessertvin. Det ska serveras kylt. Mitt tips är att sött vin typ fransk Sauternes eller liknande med botrytis - ädelröta. Jättegoda sådana finns även från USA, Canada, Australien eller Sydafrika. Vidare funkar ett tyskt sött vin som Trockenbeerenauslese eller icewine. Ett annat förslag är Tokay från Ungern.

Alkoholfritt alternativ

Till förrätt och huvudrätt skulle jag tagit en kall och god alkoholfri öl som Clausthaler, Nanny state från Brew Dog, från Mikkeler Ambler eller Drinkinn in the Sun - köp en variant till förrätt och en till huvudrätt. Till fördrinken kan du bjuda på kallt mineralvatten, Ame eller annat mousserande alkoholfritt. Till efterrätt så passar kyld svart vinbärssaft, äppelsaft eller liknande - gärna med is i.

Du hittar alla recepten längre ned på sidan.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-12-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Recept: