Trerätters till Nyår

Ett färdigt förslag på trerätters nyårsmiddag med vintips. Här har jag valt ut några klassiska recept och säkra kort till en trerätters nyårsmiddag.

Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar
Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar

Gillar du inte dessa rätter så kan du välja andra samt få fler tips till nyårsmat här. Tänk bara på att väljer du kött till förrätt så ta fisk till huvudrätt och tvärtom. Jag har också tagit med vegetariskt alternativ. Här kan du ha räkor på snittar och sedan till förrätt - helt fel egentligen - men jag gillar räkor. 

Börja med snittar och bubblande mousserande vin som välkomsdrink; sedan en förrätt; huvudrätt; efterrätt eller dessert samt vanligt kaffe eller kaffedrinkar med godis-tryffel. Sedan är det tolvslag och dags för kyld skumpa eller liknande. Efter tolvslaget kan man laga en vickning med om man vet att gästerna är hungriga och inte vill gå hem. Här hittar du flera recept som passar till nyår. 

Tilltugg: 

Bjud först på något att tugga på så gästerna får något i magen direkt. Snittar som ankleversnittarräksnittar samt löjromssnittar på tunnbröd är gott. Och/eller melonbitar lindade med parmaskinka.

Förrätter:

Mitt tips på förrätt är med skaldjur om huvudrätten är kött. Gott är avokadohalva, Toast Skagen eller räkcocktail. Annat som funkar är Ceviche eller kokt hummer.

Alternativ: Om huvudrätten är fisk kan du välja en förrätt med kött eller vegetarisk som Miniråbiffar, Carpaccio med oxfile eller svamp

Huvudrätter:

Kött: Oxfilé provencale eller Oxfilé med Bearnaisesås och klyftpotatis.  

Fisk: Fiskspett med hummersås

Vegetariskt: Ugnsbakad fetaost. Servera med valfria tillbehör eller samma tillbehör som till kött eller fiskrätten. 

Efterrätter:

Här har jag valt pannacotta med sylt som hjortron - mylta, creme brulechokladpannacotta eller cheesecake. Alla dessa kan du förbereda dagen innan och ha i kylen. Creme brule är här det krångligaste receptet och du behöver små värmetåliga ugnsformar samt en gasbrännare att bränna sockret vid servering. En variant som kan förberedas helt till servering är creme caramel

Vintips och tips på drycker till menyn:

Snittar och välkomstdryck: Servera med kylt mousserande vin som Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne. Funkar också med en väl kyld modern IPA öl som Lagunita eller ljusare lageröl som Nils Oscar. 

Förrätten: Skaldur: Vintips till är ett vitt torrt och kylt ekfatslagrat chardonnay. Till förrätt med kött så kan du ta öl som IPA eller lageröl. 

Huvudrätt med kött: ett rött väl lagrat vin som shiraz från Australien eller syrah från Frankrike funkar. Ett finare Cabernet Sauvignon från nya världen (Australien, Sydafrika, USA osv) eller klassiskt Bordeaux-vin funkar också utmärkt till oxfilé med bearnaise. 

Efterrätten: Välj ett sött dessertvin. Det ska serveras kylt. Mitt tips är att sött vin typ fransk Sauternes eller liknande med botrytis - ädelröta. Jättegoda sådana finns även från USA, Canada, Australien eller Sydafrika. Vidare funkar ett tyskt sött vin som Trockenbeerenauslese eller icewine. Ett annat förslag är Tokay från Ungern. 

Alkoholfritt alternativ är: till förrätt och huvudrätt skulle jag tagit en kall och god alkoholfri öl som Clausthaler, Nanny state från Brew Dog, från Mikkeler Ambler eller Drinkinn in the Sun - köp en variant till förrätt och en till huvudrätt. Till fördrinken kan du bjuda på kallt mineralvatten, Ame eller annat mousserande alkoholfritt. Till efterrätt så passar kyld svart vinbärssaft, äppelsaft eller liknande - gärna med is i. 

Du hittar recepten längre ned på sidan under kommentarer: 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Recept nedan:

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer