Trerätters till Nyår

Ett färdigt förslag på trerätters nyårsmiddag med vintips. Här har jag valt ut några klassiska recept och säkra kort till en trerätters nyårsmiddag.

Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar
Börja din trerätters nyårsmiddag med lite snittar

Gillar du inte dessa rätter så kan du välja andra samt få fler tips till nyårsmat här. Tänk bara på att väljer du kött till förrätt så ta fisk till huvudrätt och tvärtom. Jag har också tagit med vegetariskt alternativ. Här kan du ha räkor på snittar och sedan till förrätt - helt fel egentligen - men jag gillar räkor. 

Börja med snittar och bubblande mousserande vin som välkomsdrink; sedan en förrätt; huvudrätt; efterrätt eller dessert samt vanligt kaffe eller kaffedrinkar med godis-tryffel. Sedan är det tolvslag och dags för kyld skumpa eller liknande. Efter tolvslaget kan man laga en vickning med om man vet att gästerna är hungriga och inte vill gå hem. Här hittar du flera recept som passar till nyår. 

Tilltugg: 

Bjud först på något att tugga på så gästerna får något i magen direkt. Snittar som ankleversnittarräksnittar samt löjromssnittar på tunnbröd är gott. Och/eller melonbitar lindade med parmaskinka.

Förrätter:

Mitt tips på förrätt är med skaldjur om huvudrätten är kött. Gott är avokadohalva, Toast Skagen eller räkcocktail. Annat som funkar är Ceviche eller kokt hummer.

Alternativ: Om huvudrätten är fisk kan du välja en förrätt med kött eller vegetarisk som Miniråbiffar, Carpaccio med oxfile eller svamp

Huvudrätter:

Kött: Oxfilé provencale eller Oxfilé med Bearnaisesås och klyftpotatis.  

Fisk: Fiskspett med hummersås

Vegetariskt: Ugnsbakad fetaost. Servera med valfria tillbehör eller samma tillbehör som till kött eller fiskrätten. 

Efterrätter:

Här har jag valt pannacotta med sylt som hjortron - mylta, creme brulechokladpannacotta eller cheesecake. Alla dessa kan du förbereda dagen innan och ha i kylen. Creme brule är här det krångligaste receptet och du behöver små värmetåliga ugnsformar samt en gasbrännare att bränna sockret vid servering. En variant som kan förberedas helt till servering är creme caramel

Vintips och tips på drycker till menyn:

Snittar och välkomstdryck: Servera med kylt mousserande vin som Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne. Funkar också med en väl kyld modern IPA öl som Lagunita eller ljusare lageröl som Nils Oscar. 

Förrätten: Skaldur: Vintips till är ett vitt torrt och kylt ekfatslagrat chardonnay. Till förrätt med kött så kan du ta öl som IPA eller lageröl. 

Huvudrätt med kött: ett rött väl lagrat vin som shiraz från Australien eller syrah från Frankrike funkar. Ett finare Cabernet Sauvignon från nya världen (Australien, Sydafrika, USA osv) eller klassiskt Bordeaux-vin funkar också utmärkt till oxfilé med bearnaise. 

Efterrätten: Välj ett sött dessertvin. Det ska serveras kylt. Mitt tips är att sött vin typ fransk Sauternes eller liknande med botrytis - ädelröta. Jättegoda sådana finns även från USA, Canada, Australien eller Sydafrika. Vidare funkar ett tyskt sött vin som Trockenbeerenauslese eller icewine. Ett annat förslag är Tokay från Ungern. 

Alkoholfritt alternativ är: till förrätt och huvudrätt skulle jag tagit en kall och god alkoholfri öl som Clausthaler, Nanny state från Brew Dog, från Mikkeler Ambler eller Drinkinn in the Sun - köp en variant till förrätt och en till huvudrätt. Till fördrinken kan du bjuda på kallt mineralvatten, Ame eller annat mousserande alkoholfritt. Till efterrätt så passar kyld svart vinbärssaft, äppelsaft eller liknande - gärna med is i. 

Du hittar recepten här nedan: 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept nedan:

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer