Räkcocktail

Introduktion och förberedelse för tillagning

Räkcocktail är gott till förrätt. Här med handpillade räkor, vit sparris, isbergssallad, champinjoner och majonnäs. En variant av räkcocktail kan du göra genom att tillsätta färsk mango i tärningar samt ta grekisk matyoghurt istället för majonnäs.

Servera gärna med bröd som grissinis till - köpta eller hembakta. Räkcocktail serveras i cocktailglas.

Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.

Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail. Finhackad rödlök är också gott räkblandningen. Vidare kan man ha lite cayennepeppar i. Man kan även göra Rhode Islandsås och blanda med istället för majonnäs. Rhode Islandsås är majonnäs med chilisås och lite cayennepeppar.

Vintips till räkcocktail:

Ett torrt vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay. Vill du ha en mindre smörig chardonnay så ta Chablis från Frankrike.

4 portioner räkcocktail

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade stora räkor alt. 350 gram räkor med skal
  • 1 liten burk inlagd (konserverad) vit sparris, 4 kokta vita eller 6 kokta gröna sparris
  • 1 liten burk inlagda (konserverade) champinjoner eller 4 stora färska champinjoner
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 10 cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis

Tillagning

  1. Skala räkor.
  2. Skär sparrisen i 1x1 cm bitar. Använder du färsk sparris så skalar de den ev. vid foten samt kokar den i ca 4-5 minuter i väl saltat vatten. Skölj med kallt vatten.
  3. Häll av svampspadet eller rensa och skiva färska champinjoner.
  4. Hacka de flesta räkorna i cm-stora bitar (spara ca 12 st till garnering).
  5. Blanda de hackade räkorna med sparris, svamp och majonnäs i en skål.
  6. Plocka fyra fina stora hela salladsblad.
  7. Finstrimla resten av isbergssalladen.
  8. Lägg en hög isbergssallad i botten på varje cocktailglas.
  9. Fördela räkblandningen i cocktailglasen.
  10. Toppa med de hela räkorna.
  11. Droppa över citronsaft.
  12. Garnera med en klyfta citron samt några halvor cocktailtomater.
  13. Vrid ev några varv på pepparkvarnen över räkcocktailen.
  14. Lägg grissinis bredvid eller bryt grissini-bröden och lägg som ett V i varje glas.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.