Ceviche marinerad fisk från Peru

Introduktion och förberedelse

Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och färsk koriander.

Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen. Eller skiva enbart rå lax på ett fat och ösa på med limesaft samt toppa med hackad rödlök och färsk koriander; tärnad avokado, gurka, tomat samt strimlad chili till servering.

Att dricka till

Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay.

5 portioner ceviche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 g djupfryst fiskfilé som torsk eller sej
  • 800 gram oskalade räkor
  • 10 limefrukter
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 stora fasta potatisar med skal
  • 3 kokta majskolvar
  • 5 stora blad isbergssallad att lägga upp i

Tillagning

  1. Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
  2. Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  3. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillsätt ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite till garnering.
  5. Tillsätt hackad röd chilifrukt.
  6. Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
  7. Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
  8. Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
  9. Lägg i skålen med limesaftblandningen.
  10. Skala räkorna och lägg i dem också.
  11. Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
  12. Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
  13. Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
  14. Blanda tärnad potatis, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad färsk koriander. Vitt vin är gott till.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer