Ceviche marinerad fisk från Peru
Introduktion och förberedelse
Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och färsk koriander.
Varianter
Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen.
Eller skiva enbart rå lax på ett fat och ösa på med limesaft samt toppa med hackad rödlök och färsk koriander; tärnad avokado, gurka, tomat samt strimlad chili till servering.
Att dricka till
Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay.
Tillagning
- Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
- Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
- Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
- Tillsätt ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite till garnering.
- Tillsätt hackad röd chilifrukt.
- Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
- Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
- Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
- Lägg i skålen med limesaftblandningen.
- Skala räkorna och lägg i dem också.
- Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
- Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
- Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
- Blanda tärnad potatis, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad färsk koriander. Vitt vin är gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal