Ceviche marinerad fisk från Peru

Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen.
Vitt vin är gott till.

5 portioner ceviche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 g djupfryst fiskfilé som torsk eller sej
  • 800 gram oskalade räkor
  • 10 limefrukter
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 stora fasta potatisar med skal
  • 3 kokta majskolvar
  • 5 stora blad isbergssallad att lägga upp i

Tillagning

  1. Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
  2. Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  3. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillsätt ca 1 dl hackad persilja. Spara lite till garnering.
  5. Tillsätt hackad röd chilifrukt.
  6. Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
  7. Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
  8. Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
  9. Lägg i skålen med limesaftblandningen.
  10. Skala räkorna och lägg i dem också.
  11. Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
  12. Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
  13. Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
  14. Blanda tärnad potaits, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad persilja. Vitt vin är gott till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat