Ceviche marinerad fisk från Peru

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och färsk koriander.

Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen. Eller skiva enbart rå lax på ett fat och ösa på med limesaft samt toppa med hackad rödlök och färsk koriander; tärnad avokado, gurka, tomat samt strimlad chili till servering.

Att dricka till

Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay.

5 portioner ceviche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 g djupfryst fiskfilé som torsk eller sej
  • 800 gram oskalade räkor
  • 10 limefrukter
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 stora fasta potatisar med skal
  • 3 kokta majskolvar
  • 5 stora blad isbergssallad att lägga upp i

Tillagning

  1. Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
  2. Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  3. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillsätt ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite till garnering.
  5. Tillsätt hackad röd chilifrukt.
  6. Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
  7. Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
  8. Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
  9. Lägg i skålen med limesaftblandningen.
  10. Skala räkorna och lägg i dem också.
  11. Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
  12. Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
  13. Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
  14. Blanda tärnad potatis, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad färsk koriander. Vitt vin är gott till.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.