Ceviche marinerad fisk från Peru

Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen.
Vitt vin är gott till.

5 portioner ceviche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 g djupfryst fiskfilé som torsk eller sej
  • 800 gram oskalade räkor
  • 10 limefrukter
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 stora fasta potatisar med skal
  • 3 kokta majskolvar
  • 5 stora blad isbergssallad att lägga upp i

Tillagning

  1. Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
  2. Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  3. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillsätt ca 1 dl hackad persilja. Spara lite till garnering.
  5. Tillsätt hackad röd chilifrukt.
  6. Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
  7. Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
  8. Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
  9. Lägg i skålen med limesaftblandningen.
  10. Skala räkorna och lägg i dem också.
  11. Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
  12. Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
  13. Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
  14. Blanda tärnad potaits, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad persilja. Vitt vin är gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer