Crème caramel

Introduktion och förberedelse

Crème caramel är en fransk vaniljpudding med karamell av smält socker - karamellsås - i botten.

Serveringsförslag

 • Garnera gärna med färska bär som jordgubbar, blåbär och/eller hallon.
 • Något blad citronmeliss eller mynta passar också till fest.

Framförhållning

Crème caramel serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.

En fördel med crème caramel är att du kan ha den helt förberedd i kylen i flera dagar och den är klar att servera direkt.

Varianter

 • I Spanien finns också en liknande dessert med ägg som grund fast med apelsinsmak som kallas Crema Catalana.
 • Crème brulée är en annan liknande variant på dessert med ägg som grund. Dock med mer grädde och så har man har sockret på toppen vid servering och bränner det till karamell med en gasbrännare till ett knaprigt täcke.

Kallas även brylépudding på svenska.

Att dricka till

Till crème caramel är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes med ädelröta gott till.

Crème caramel till flera i en stor form garnerad med färska blåbär och myntakvist.
Crème caramel till flera i en stor form garnerad med färska blåbär och myntakvist. Har du inte flera små formar kan du laga smeten i en stor form som jag gjorde ovan.

I större form

Du kan också göra créme caramellen i en större form. Häll då smeten i en stor ugnsfast form som förslagsvis en glasform eller keramikform med höga kanter.

Ställ i vattenbad och grädda på samma vis som nedan recept. Skaka lite på formen så ska äggstanningen vara stel och vibrera fast i mitten på formen.

Låt kallna och förvara övertäckt i kylen till servering. Vid servering så skär du längs kanten på formen. Lägger du ett stort fat över formen och vänder upp och ner så crème caramelen hamnar på serveringsfatet och karamellen flyter ut över och runt.

Skär ut i rutor och servera/lyft över varje ruta försiktigt med en stekspade på desserttallrik samt skeda över lite av karamellen.

6 portioner crème caramel

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 1 tim 15 min
 • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

 • Karamell: 1,5 dl socker
 • 2 msk citronsaft
 • 2 msk vatten
 • Vaniljpudding: 1 vaniljstång
 • 5 dl mjölk, standard
 • 1,5 dl socker
 • 2 ägg
 • 4 äggulor

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 125 grader.
 2. Ställ fram sex ugnsfasta portionsformar à ca 1,5 dl styck.
 3. Blanda 1,5 dl socker, citronsaft och vatten i en kastrull och smält tills sockret kokat ihop till en brun karamell med färg likt skalet på en hasselnöt. Akta så att det inte bränns för mycket.
 4. Fördela karamellen i botten på formarna. Vicka på dem så att karamellen täcker hela botten och gärna upp lite längs kanterna.
 5. Ställ formarna i en ugnsform med höga kanter.
 6. Häll mjölken i en stor kastrull.
 7. Skär vaniljstången på mitten på längden och skrapa ur vaniljfröna i mjölken. Lägg i de halverade urgröpta vaniljstängerna också (de ger också smak - tas upp senare).
 8. Värm mjölken under omrörning tills den sjuder upp. Ta av från värmen och låt svalna något.
 9. Ta upp de urgröpta vaniljstängerna ur mjölken.
 10. Sätt på en kastrull eller vattenkokare med ca 1,5 liter vatten att koka upp.
 11. Vispa ägg och äggulor med sockret i en stor bunke så att det blir pösigt någon minut. Gärna med elvisp.
 12. Tillsätt den ännu varma mjölken (ca 65 grader) under vispning. Låt skummet lägga sig några minuter.
 13. Koka upp ca 2 liter vatten till vattenbad i en kastrull eller tekokare.
 14. Rör om smeten och fördela i formarna.
 15. Ställ in ugnsformen med höga kanter med de mindre formarna i in i mitten av ugnen.
 16. Skapa ett vattenbad genom att dra ut formen nästan halvvägs ur ugnen samt hälla i hett vatten runt om formarna i den djupa formen. Häll upp till någon cm från kanten av formarna.
 17. Grädda puddingarna i 1 - 1 timme och 15 minuter tills de stelnat. Du kan prova att sticka i dem så ska stickan ej vara kletig av äggsmet. De stelnar också vidare senare i kylen.
 18. Ta ut crème caramellerna och låt de svalna. Ställ dem i kylen några timmar och helst över natten övertäckta med lite plastfolie. Sockerkaramellen löser upp sig och blir mer lättrinning om crème caramellen får stå tills nästa dag eller längre.
 19. Vid serveringen så skär du försiktigt runt kanterna med en skalkniv och stjälper upp creme caramellerna ur formarna och ner på varsin tallrik så att karamellsåsen rinner runt omkring. Ett tips är att först vända tallriken upp och ner mot toppen på puddingformen och sedan vända allt på en gång samt sedan skaka på formen.
 20. Möjligtvis kan man ha färska hallon, jordgubbar eller passionsfrukt samt något blad citronmeliss till men annars serveras crème caramel utan garnering dock gärna med gott dessertvin.
E-mail
Medel: 4.5 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25