Crème brûlée med passionsfrukt
Crème brûlée med syrlig passionsfrukt passar mycket bra ihop med den söta karamellen på crème brûléen.
Crème brûléen kan du förbereda i god tid och förvara i kylen. Vid servering så karamelleriserar socker på toppen.
Du kan toppa med passionsfruktspuré eller använda det färska innanmätet från passionsfrukter.
Den syrliga passionfrukten passar mycket bra ihop
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp mjölk, grädde och socker.
- Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet till ca 1 dl. Tillsätt till mjölk-grädden. Låt stå att dra.
- Koka upp ca 1,5 liter vatten.
- Vispa under tiden äggulorna.
- Tillsätt gräddblandningen till äggulorna under kraftig vispning.
- Häll creme brulee smeten i portionsformar.
- Ställ dem i en ugnsform med höga kanter och fyll på med hett vatten runt om upp till hälften på formarna.
- Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
- Vid servering är det bara att kandera toppen med socker. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill.
- Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
- Servera med halverade passionsfrukter som tillbehör.
Kan förberedas
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.
Val av form
Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilden form från klassiska franska Pillivuyt.
Vintips
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop.
Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal