Toast Skagen

Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs och dill. Du kan garnera med löjrom om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.

Vidare kan du ha något salladsblad på toasten. Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran. Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran.

Skala helst egna räkor till toasten. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor.

Att dricka till:

Vintips är ett vitt torrt vin som Pinot Gris, Chardonnay eller Sauvignon Blanc eller en ljusare IPA eller lageröl.

2 portioner Toast Skagen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl räkor utan skal, helst handskalade
  • 2 msk hackad rödlök
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 3 vita brödskivor
  • 1 msk smör
  • 2 citronklyftor
  • 2 dillkvistar
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 2 tsk löjrom eller annan rom (valfritt)

Tillagning

  1. Grovhacka räkorna men spara några hela till garnering. Lägg i en skål.
  2. Blanda räkorna med majonnäs och crème fraiche.
  3. Skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  4. Hacka dill fint och tillsätt den.
  5. Smaka av räkröran med salt och vitpeppar.
  6. Skär upp två skivor bröd och skär bort kanterna.
  7. Stek bröden på varje sida i smör. Dela det tredje i två trianglar.
  8. Lägg upp på tallrik.
  9. Skeda upp räkröran på de smörstekta bröden.
  10. Garnera med några hela räkor, en brödtriangel var, dillkvist och citronklyftor.
  11. Dekorera ev. med löjrom eller rom.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer