Toast Skagen

Introduktion och förberedelse

Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs, crème fraiche och dill på smörstekt bröd garnerad med finhackad rödlök och en klyfta citron samt dillkvist.

Varianter

  • Du kan garnera med löjrom - finast är äkta Kalix-löjrom - om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.
  • Vidare kan du ha något salladsblad på toasten innan du lägger på röran.
  • Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran samt till garnering.
  • Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran. Eller blanda.

Val av räkor

  • Skala helst egna räkor till toasten. Köp MSC-märkta räkor. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor och/eller blanda med strimlade crabsticks till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor - välj en stor storlek som XL, Large eller XXL med skal och tina i kylen dagen innan.

Val av bröd

  • Du kan köpa vanlig ljust rostbröd eller ett surdegsbröd och skära bort kanter.
  • Eller baka ett ljust formbröd eller vanligt bröd själv eller lyxa till med skivad hembakt brioche du bakar i brödform.

Toast Skagen med stora fina räkor serverad som förrätt.
Toast Skagen med stora fina räkor serverad som förrätt. Gott med ett glas vitt vin till som en ekfatslagrad Chardonnay.

Att dricka till:

Vintips är ett vitt torrt vin som Pinot Gris, ekfatslagrad Chardonnay eller Sauvignon Blanc eller en ljusare IPA eller lageröl.

Mousserande vin som champagne, cava, prosecco, cremant eller sekt passar också till.

Alkoholfritt alternativ skulle jag servera ett alkoholfritt mousserande vin eller en kall öl som Clausthaler.

2 portioner Toast Skagen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl räkor utan skal, helst handskalade
  • 2 msk hackad rödlök
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 3 vita brödskivor
  • 1 msk smör
  • 2 citronklyftor
  • 2 dillkvistar
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 2 tsk löjrom eller annan rom (valfritt)

Tillagning

  1. Grovhacka räkorna men spara några hela till garnering. Lägg i en skål.
  2. Blanda räkorna med majonnäs och crème fraiche.
  3. Skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  4. Hacka dill fint och tillsätt den.
  5. Smaka av räkröran med salt och vitpeppar.
  6. Skär upp två skivor bröd och skär bort kanterna.
  7. Stek bröden på varje sida i smör. Dela det tredje i två trianglar.
  8. Lägg upp på tallrik.
  9. Skeda upp räkröran på de smörstekta bröden.
  10. Garnera med några hela räkor, en brödtriangel var, dillkvist och citronklyftor.
  11. Dekorera ev. med löjrom eller rom.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.