Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost med tomater, chili, olivolja och färsk oregano är en festlig vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Snabbt och enkelt att laga till vardags samt även festlig nog att bjuda på.

Servera med gott lantbröd till att skopa upp den goda olivoljan. Oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Annat gott du kan lägga till fetaosten i ugnen är någon dl svarta kalamata oliver; fräst bladspenat; fräst fänkål; inlagda kronärtsskockor; en halv klyfta pressad vitlök och färsk basilika. Chilin är valfri och gillar du stark mat så kan du ta något krm chiliflakes extra. 

Enkelt att dubblera men dyrt eftersom fetaost är en kvalitetsprodukt. Hittar du fin prisvärd fetaost i storpack så kan du använda det om du lagar bakad fetaost till många. 

Blir också gott med andra örter som färsk basilika, färsk timjan och rosmarin. 

2 portioner ugnsbakad fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram fetaost, ett paket
  • 1 dl färsk oregano
  • 250 gram cocktailtomater eller andra små tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll och bred ut hälften av olivolja på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
  3. Lägg i en hel bit fetaost.
  4. Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten.
  5. Plocka och grovhacka oreganon och strö den över tillsammans med chili flakes, peppar och lite citronsaft samt resten av olivoljan.
  6. Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och servera fetaosten varm med önskade tillbehör. Den är även god när den svalnat om du ex. serverar denna rätt upplagd på buffé.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer