Ugnsbakad fetaost
Ugnsbakad fetaost med tomater, chili, olivolja och oregano är en festlig vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest.
Snabbt och enkelt att laga till vardags samt även festlig nog att bjuda på.
Enkelt att dubblera men lite dyrt eftersom fetaost är en namnskyddad kvalitetsprodukt. Hittar du fin prisvärd fetaost i storpack så kan du använda det om du lagar till många. Det går även att byta fetaost mot vitost som är billigare.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Häll och bred ut hälften av olivolja på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
- Lägg i en hel bit fetaost.
- Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten.
- Plocka och grovhacka färsk oregano. Strö oregano över tillsammans med chili flakes, peppar och lite citronsaft samt resten av olivoljan.
- Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Ta ut och servera fetaosten varm med önskade tillbehör. Den är även god när den svalnat om du ex. serverar denna rätt upplagd på buffé.
Serveringsförslag
- Servera med gott lantbröd till att skopa upp den goda olivoljan.
- En skål svarta kalamata eller fina oliver är också gott till.
- Mosa ihop och blanda med kokt pasta som skruvar eller farfalle.
- Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till.
Varianter
- Annat gott du kan lägga till fetaosten i ugnen är någon dl svarta kalamata oliver; fräst bladspenat; fräst fänkål; inlagda kronärtsskockor; en halv klyfta pressad vitlök och färsk basilika.
- Chilin är valfri och gillar du stark mat så kan du ta något krm chiliflakes extra.
- Blir också gott med andra örter som färsk basilika, färsk timjan och rosmarin.
- En annan variant är att byta fetaosten mot mozzarella.
Uppskattat näringsvärde per portion: 304 kcal