Ugnsbakad fetaost

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad fetaost med tomater, chili, olivolja och färsk oregano är en festlig vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Snabbt och enkelt att laga till vardags samt även festlig nog att bjuda på.

Servera med gott lantbröd till att skopa upp den goda olivoljan. Oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till.

Annat gott du kan lägga till fetaosten i ugnen är någon dl svarta kalamata oliver; fräst bladspenat; fräst fänkål; inlagda kronärtsskockor; en halv klyfta pressad vitlök och färsk basilika. Chilin är valfri och gillar du stark mat så kan du ta något krm chiliflakes extra.

Enkelt att dubblera men dyrt eftersom fetaost är en kvalitetsprodukt. Hittar du fin prisvärd fetaost i storpack så kan du använda det om du lagar bakad fetaost till många.

Blir också gott med andra örter som färsk basilika, färsk timjan och rosmarin.

2 portioner ugnsbakad fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram fetaost, ett paket
  • 1 dl färsk oregano
  • 250 gram cocktailtomater eller andra små tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll och bred ut hälften av olivolja på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
  3. Lägg i en hel bit fetaost.
  4. Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten.
  5. Plocka och grovhacka oreganon och strö den över tillsammans med chili flakes, peppar och lite citronsaft samt resten av olivoljan.
  6. Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och servera fetaosten varm med önskade tillbehör. Den är även god när den svalnat om du ex. serverar denna rätt upplagd på buffé.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer