Kokt hummer

Introduktion och förberedelse

Kokt hummer är gott som den är med rostat bröd, sås som majonnäs, pressad citron samt lite blad med blandad sallad.

Serveringsförslag

  • Klassiskt med köpt eller hemgjord majonnäs. Eller aioli vitlöksmajonnäs eller rouille med saffran och kajenn.
  • Som bröd kan du ta köpt ljust rostbröd, ljust surdegsbröd, baguette, bake-off eller valfritt. Eller baka egen formfranska, baguette eller brioche. Jag gillar när brödet är rostat till. Eller stek i lite smör.
  • Varsin klyfta citron samt toppa hummern där den har innanmätet med några blad grönsallad så ser det finare ut.

Varianter

  • En variant jag gillar är med salsa på avokado, mango samt tomat i olivolja och vinäger.
  • Kokt hummer kan vidare användas till många hummerrätter som grillad eller gratinerad hummer, hummerstuvning eller till hummersoppa osv.

Portionsberäkning

En halva hummer på ca 200 - 250 gram räcker till en portion som förrätt. Vanligt är att humrar är runt 400-500 gram. Två humrar räcker då till 4 personer som får en halva vardera.

Är humrarna mindre kan du ta en hummer per portion. Är de större så blir det bara lyxigare.

Med levande eller färdigkokt hummer

Här är recept på att koka färsk levande hummer.

Men du kan såklart köpa kokt kall hummer i lag eller fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan värma upp den i en 1 minut i samma lag som nedan.

Vintips till hummer:

Torrt vitt vin ex. Chardonnay, Chablis (som är chardonnay utan ekfat), Viognier eller Sauvignon Blanc. Mousserande vin som Champagne, Prosseco, Cava eller Cremant de Bourgogne passar också. Som alkoholfritt passar kombucha.

En kokt halva hummer på tallrik med tillbehör som majonnäs och rostat bröd
Ett förslag är att servera nykokta halv hummer med hemgjord majonnäs och rostat bröd, citron och lite grönsallad som man lägger över i mitten på hummern för att täcka innanmätet. Ha gärna en skål med vatten och en liten bit citron att skölja händer i.

4 portioner kokt hummer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram - 1 kg hummer, levande, kokta i lag eller frysta. 2 stycken.
  • 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron (valfritt)
  • 2 sockerbitar (valfritt)
  • 3 dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • SERVERINGSFÖRSLAG: 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt ljust bröd som baguette, rostbröd eller brioche
  • 150 gram grönsallad

Tillagning

  1. Du kan laga denna rätt med levande eller med frysta och tinade kokta humrar.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Klyv humrarna på längden. Använd en kraftig kockkniv. Lägg hummern så den har huvudet mot dig. Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet. Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor.
  16. Ta bort den mörka tarmen i stjärten. Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet. Men viktigast är tarmen.
  17. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  18. SERVERING: Servera hummerhalvorna en skål majonnäs, lägg några blad blandad sallad med lite vinägrett över innanmätet, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik. Du kan lägga upp på tallrik eller på olika fat och skålar som en liten buffé.
  19. Ha gärna en liten skål med vatten och en liten citronklyfta i att tvätta och skölja händerna i.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.