Kokt hummer

Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avokado, mango, tomat i olivolja och vinäger. Kokt hummer kan vidare användas till många hummerrätter som grillad eller gratinerad hummer, hummerstuvning eller till hummersoppa osv.

Två stora humrar (en halva var) räcker till 4 personer - är de små så ta en hummer per portion. Räkna ca 200 gram per portion.

Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa kokt kall hummer i lag eller fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.

Vintips till kokt hummer:

Torrt vitt vin ex. Chardonnay, Chablis (som är chardonnay utan ekfat), Viognier eller Sauvignon Blanc .

4 portioner kokt hummer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram hummer, levande, kokta i lag eller frysta
  • 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • 3 dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt ljust bröd som baguette, rostbröd eller brioche
  • 150 gram grönsallad

Tillagning

  1. Du kan laga denna rätt med levande eller med frysta och tinade kokta humrar.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. SERVERING: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Mangosalsa: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  18. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  19. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  20. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  21. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  22. Tillsätt och blanda olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta.
  23. Servera hummern intill en hög av mangosalsa (lägg ev. i glas eller rund metallring och forma en rund hög), vidare blandad sallad med lite vinägrett, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer