Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor samt hummersås, potatistimbal och kokta haricots verts.
En festrätt som är lyxig men förhållandevis enkel att laga och förbereda till många.
Potatistimbalen är strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre.
Tillagning
- Marinera fiskspett: Tina ev. pilgrimsmusslorna först. Dela dem i halvor om de är stora. Skär laxfilé i kuber ca 3x3 cm stora. Trä först på en kub lax, sedan en halva pilgrimsmussla (eller en mindre hel), sedan lax, mussla och sist lax. Klipp av ändarna på spetten så får de lättare plats sedan när du ska grilla eller steka dem.
- Lägg fiskspetten i en form och tillsätt olivolja, citron- eller limesaft, salt och peppar. Vänd runt. Täck över och ställ in i kylen medan du förbereder övriga tillbehör.
- Hummersås: skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar.
- Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Skär ev. hummerköttet i bitar och spara i kyl (ev. för att garnera rätten med) eller frys till annat.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
- Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
- Bryn grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
- Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut. Tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
- Ta upp lagerbladet.
- Mixa såsen med grönsakerna med en stavmixer.
- Tillsätt hummerskalen samt lagerblad och låt småkoka 30 min utan lock.
- Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin.
- Sila bort skalen.
- Koka upp hummersåsen i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayennepeppar och ev. tryffelolja. Håll såsen varm till servering.
- Potatistimbal: Skala potatisen.
- Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint. Lägg i en bunke.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar. Rör ihop till en smet.
- Smörj 8 timbalformar med smör eller använd en muffinspanna.
- Fördela potatissmeten i formarna.
- Ställ formarna på en långpanna.
- Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något.
- Du kan servera dem i timbalformarna eller skära runt kanterna samt vända upp och ner på serveringsfat eller tallrik.
- Förbered grönsakstillbehör: Rensa bönorna och skär bort ändarna. Lägg dem i en skål eller kastrull med en msk smör, 0,5 dl vatten, 1 krm salt och 0,5 krm peppar. Ställ åt sidan till servering. Vid servering: värm eller koka upp under lock fem minuter (i mikro om du använder skål).
- Grilla eller stek fiskspetten: Värm en grillpanna eller stekpanna het. Grilla eller stek spetten 2-3 minuter på varje sida förslagsvis 3 i taget. Lägg över i en ugnsform.
- Efterstek fiskspetten i ugnen på 175 grader i 10 - 15 minuter tills de är genomstekta.
- Ta ut spetten och servera dem med tillbehören.
- Serveringsförslag: Lägg upp en potatistimbal på tallriken, sedan en hög bönor, vidare fiskspett och ös på någon halv dl hummersås. Garnera ev. med grovt hackat hummerkött och hackad persilja eller gräslök. Servera extra hummersås vid sidan i en skål.
Du behöver
Du behöver 8 fiskspett i bambu eller andra spett.
Räkna 8 stora färska eller 16 små tinade pilgrimsmusslor.
Kan förberedas
Potatistimbal, hummersås och fiskspett kan du förbereda och ha i kylen. Potatis och sås värmer du bara sedan och fiskspettet grillar du på och eftersteker klart i ugnen.
Varianter
- Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, Västerbottensost eller färskost.
- Istället för potatistimbal kan du ha annat valfritt tillbehör - några förslag är pressad potatis, potatismos, persiljerotsmos eller ris.
Att dricka till
Vintips till fiskspetten är vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal