Miniråbiffar

Introduktion och förberedelse

Miniråbiffar som passar som tilltugg, aptitretare eller på buffé.

Goda små råbiffar på mörkt bröd toppade med stenbitsrom eller löjrom samt hackad gräslök.

Varianter

  • Om du vill kan du blanda i lite finhackad rödlök, kapris, rödbeta samt blanda i någon msk dijonsenap för mer smak på råbiffarna.
  • Riktigt lyxiga blir råbiffarna med mald oxfilé och fin Kalix-löjrom på toppen.

Portionsberäkning

Räkna 3 st per portion och då räcker 12 miniråbiffar till 4 portioner.

Var noga med färsen

  • Använd oxfärs/nötfärs. Godast och lyxigast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff eller annat fint nötkött.
  • Välj ut en bit kött i charken och säg att du ska ha köttfärs av nötkött till råbiff samt att få det malt två gånger om det går för sig.
  • Eller välj en nymald nötfärs - kolla datumet.
  • Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grov skiva först och sedan en gång på finare skiva.
  • Förvara färsen kallt till servering och ät helst samma dag.

Att dricka till

Förutom en kall öl så kan man ha mousserande vin som Champagne eller Cava till. Vidare passar ett vitt smakrikt vin till som förslagsvis en Semillon från Australien.

Små miniråbiffar serverade på skärbräda
Miniråbiffarna kan du servera på en bricka eller skärbräda och garnera med rom och hackad gräslök.

12 st miniråbiffar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 75 gram nötfärs
  • 30 gram stenbitsrom eller löjrom
  • 4 skivor mörkt grovt bröd, typ danskt, tyskt eller pumpernickel

Tillagning

  1. Stämpla ut små rundlar - lagom runt 2,5 cm i diameter. Eller skär ut fyrkanter 2,5x2,5 cm. Det ska vara små mumsbitar.
  2. Forma färsen i samma storlek som bröden. Enklast är om du har en utstansare med ca 2,5 cm diameter. Stämpla då först ut bröd och fyll på med färs så får du en fin jämn rundel. Skär du brödet i fyrkanter så kan du rulla små köttbullar som du sedan formar som kuber i samma storlek som bröden. Klicka ut rom på miniråbiffarna samt garnera med finhackad gräslök.
  3. Lägg upp dem på en bricka eller fat. Håll kylda fram till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.