Köttbullar med nötfärs

Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.

6 portioner, 30-35 st köttbullar med nötfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 4 msk grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 liten riven gul lök
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Skala löken och riv den i en bunke.
  2. Tillsätt nötfärs, grädde, mjölk, salt och peppar.
  3. Blanda hastigt ihop till en köttbullesmet.
  4. Stek ett smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
  5. Rulla till 30-35 fina köttbullar. Olja gärna en bricka att lägga köttbullarna på efterhand. Olja händerna då och då så klibbar inte smeten fast så mycket och det är lättare att rulla köttbullarna.
  6. Stek köttbullarna runt om några i taget i smör. Lägg över i en stekgryta eller ugnsform efter hand.
  7. Stek köttbullarna genomstekta i stekgryta på medelvärme med lock några minuter. Eller stek dem i mitten av ugnen i en ugnsform på 175 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer